28. seja Mestnega sveta MOL

Mestni svet MOL

13. 12. 2021

Transkript seje

Spoštovane svetnice, spoštovani svetniki, gospe in gospodje. Predlagam, da pričnemo z 28. sejo Mestnega sveta MOL-a. Predno pričnemo, vas obveščam, da je dvorana prezračena ter da so mize, stoli tipke in mikrofoni razkuženi. Na seji je navzočih 38 svetnic in svetnikov. Svojo odsotnost je opravičil gospod Jakopovič. Mestni svet je sklepčen in lahko prične z delom. Posebej pozdravljam predsednika nadzornega odobra g. Franca Slaka, dobrodošel gospod predsednik, ki bo podal informacije pri svoji točki. Prijazno prosim, da izklopite mobilne telefone, da ne motimo delo mestnega sveta. S sklicem ste prejeli tudi predlog dnevnega reda 28. seje Mestnega sveta MOL. Po sklicu ste prejeli obvestilo župana o umiku 11. točke z naslovom "Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Ljubljana – izvedbeni del". Ta bo na seji v januarju mesecu, ko dobimo vsa soglasja. Prejeli ste pa tudi predlog g. Jožefa Horvata za umik 5. točke z naslovom "Poročilo o opravljenem nadzoru razpolaganja s premoženjem MOL, namenskosti in smotrnosti porabe proračunskih sredstev in finančnega poslovanja uporabnikov proračunskih sredstev v letu 2020 in projektov v izvajanju". Odpiram razpravo o dnevnem redu. Gospod Horvat, izvolite.

Hvala lepa za besedo. Pri pregledu 17. točke poročila smo pač opazili v tekstu, kjer prihaja do izenačitev po njihovih besedah neke krivde oziroma odgovornosti za med Mestno občino Ljubljana oziroma županom, ki je vlagatelj tega postopka za pridobitev gradbenih dovoljenj na kanalu C0 in na drugi strani ARSO, MOP in vseh teh stvari, da se nam zdi, da niso dovolj preučili ali pa sploh preučili teh dveh dokumentov in bi želel, da jih preučijo in, da se potem ponovno uvrsti na dnevni red. Hvala lepa.

Še kdo, prosim? Gospod Horvat, če bi kdo moral biti tiho, bi morali biti vi tiho v NSi-ju. Pa bom potem več povedal pri točki, ker to točko ne bomo opustili danes, jaz sem prepričam, da bo mestni svet sprejel predlog dnevnega reda, kajti to traso je narisal gospod Kranjc, NSi. Tu je sedel, kjer zdaj vi sedite. Takrat je bil direktor VO-KA Snaga. Zaključujem razpravo. Ugotavljam navzočnost. Kaj zdaj dela, lepo prosim? Nič ne dela. Navzočnost. Rezultat navzočnosti: 24.

Glasovanje poteka O PREDLOGU SKLEPA gospoda Horvata: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog, da se s predlaganega dnevnega reda 28. seje mestnega sveta umakne 5. točka z naslovom "Poročilo o opravljenem nadzoru razpolaganja s premoženjem MOL, namenskosti in smotrnosti porabe proračunskih sredstev in finančnega poslovanja uporabnikov proračunskih sredstev v letu 2020 in projektov v izvajanju".

Prosim za vaš glas.

2 ZA.

23 PROTI.

Sprejmete rezultat?

Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog, da se s predlaganega dnevnega reda 28. seje mestnega sveta umakne 5. točka z naslovom »Poročilo o opravljenem nadzoru razpolaganja s premoženjem MOL, namenskosti in smotrnosti porabe proračunskih sredstev in finančnega poslovanja uporabnikov proračunskih sredstev v letu 2020 in projektov v izvajanju«.

In zdaj glasujemo, lepo prosim o dnevnem redu.

Prosim za vaš glas.

27 ZA.

2 PROTI.

Dnevni red je sprejet.

Prehajamo na 1. točko.

AD 1. POTRDITEV ZAPISNIKA 27. SEJE MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE LJUBLJANA

Odpiram razpravo o zapisniku. Ni razprave. Ugotavljam navzočnost: 36.

Glasovanje poteka O PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi Zapisnik 27. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 15. 12. 2021.

Prosim za vaš glas.

36 ZA.

0 PROTI.

Hvala lepa. Sprejeto.

Gremo na točko 2.

AD 2. VPRAŠANJA IN POBUDE SVETNIC IN SVETNIKOV TER ODGOVORI NA VPRAŠANJA IN POBUDE SVETNIC IN SVETNIKOV

Gradivo za to točko ste prejeli po sklicu seje. Pisnega vprašanja z zahtevo za ustno predstavitev ni poslal nihče. Vprašanja in pobude so poslali gospa Ana Zagožen glede postavitve adventnega venčka, gospod Zvone Čadež glede brezplačnega parkiranja za medicinsko osebje UKC Ljubljana v decembru, gospod Janez Stariha glede varnega dostopa za šolarje OŠ Ledina, Svetniški klub Levica glede ureditve prometnih površin v okviru Potniškega centra Ljubljana, kolesarskega prometa v ČS Šentvid, gospa Ida Medved glede novega zdravstvenega doma v Jaršah, gospa Mojca Škrinjar glede kanala C0, zavoda Tončke Hočevar in tretjič popravila nabrežine pod poglobljenim nadvozom železniški tiri. Gospa Maruša BABNIK glede vodovoda v Besnici, gospa Maša Kociper glede športa mladih, gospa Katja Damij glede višjih stroškov zaradi podražitev energentov in pa spletnih sej, in gospod Dragan Matić glede praznične osvetlitve. Prejeli ste tudi odgovore na vprašanja s 27. seje. Gospa Ida MEDVED je prejela tudi odgovor na vprašanje s te seje glede Zdravstvenega doma Jarše.

AD 3. POROČILO ŽUPANA

Aktualno dogajanje v Mestni občini Ljubljana. Med 15. in 20. novembrom je Mestna knjižnica Ljubljana sodelovala v Tednu splošnih knjižnic. 16. novembra smo z odprtjem razstave Nemogoče se je vrniti v nemogočo deželo v Galeriji Kresija obeležili mednarodni dan strpnosti in deseto obletnico vključenosti Ljubljane v mrežo ICORN - mrežo mest in regij, ki nudijo začasno zatočišče preganjanim pisateljem, pesnikom, novinarjem, umetnikom in drugim ustvarjalcem. Za teh 10 let smo dobili mnoge pohvale. 17. novembra smo v Cukrarni sprejeli zlate maturantke in maturante ljubljanskih srednjih šol. 18. novembra smo obeležili evropski dan za zaščito otrok. 19. novembra je v garažni hiši Stožice začela delovati vstopna točka za odvzem PCR brisov za osnovnošolce in dijake Mestne občine Ljubljana in tudi sosednjih občin, tisti, ki so bili pozitivni na samotestiranju. 20. novembra smo obeležili svetovni dan otrok, ki je letos minil v znamenju duševnega zdravja. Isti dan smo obeležili tudi svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč skupaj z Zavodom Varna pot. Med 22. novembrom in 5. decembrom sta potekala virtualni 37. slovenski knjižni sejem in 18. mednarodni festival animiranega filma Animateka. 23. novembra smo ob dnevu Rudolfa Maistra položili venca k spomenikoma na Trgu OF in Ministrstvom za obrambo. 24. novembra smo skupaj z Danilom Ferjančičem, predsednikom Volkswagen Ljubljanskega maratona, Združenju Europa Donna Slovenija predali donacijo v višini 10.000 evrov v sklopu Rožnatega maratona. 25. novembra so učenci OŠ Franceta Bevka okrasili novoletno jelko v atriju Mestne hiše. 25. novembra smo obeležili svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami. 26. novembra smo prižgali praznično osvetlitev. 29. novembra smo razglasili Drevo leta 2021, ki raste ob križišču Linhartove, Knobleharjeve in Fabianijeve ulice. 30. novembra smo podelili nagrade Marjana Rožanca za leto 2021, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana s področja športa. Nagrado za izjemne dosežke je prejela Maruša Mišmaš Zrimšek, nagrado za delo na strokovnem in organizacijskem področju v daljšem časovnem obdobju pa Primož Kališnik, Stevan Paspalj in dr. Marta Bon. Marta, čestitke v imenu vseh.

Konec novembra smo zaradi dotrajanih sider naročili obnovo kipa Ilegalec, avtorja gospoda Smerduja. In pride nazaj še pred koncem leta. Enako smo tudi obnovili in vrnili na lokacijo na Komenskega ulici kip Mladinsko kolo, avtorja Stojana Batiča. Konec novembra smo celovito uredili območje pri kapelici Lurške Matere božje. Konec novembra je projekt Zeleni pingvin, pri katerem sodelujemo tudi na Mestni občini Ljubljana, prejel evropsko nagrado za podjetništvo v kategoriji podpiranja trajnostnega prehoda. V pilotnem projektu bodo sodelovale tri ljubljanske osnovne šole: Hinka Smrekarja, Šmartno pod Šmarno goro in Jožeta Moškriča. S 1. decembrom se je zvišala cena toplote, kar se je za uporabnike odrazilo kot 20-odstotna podražitev ogrevanja. Kljub temu Energetika Ljubljana ostaja med najugodnejšimi večjimi daljinskimi sistemi v Sloveniji in pa do konca kurilne sezone ne bo več podražitev. 1. decembra smo obeležili svetovni dan boja proti aidsu. Med 1. in 28. decembrom na Vodnikovi domačiji poteka 7. decembrski sejem ilustracije. Decembra je Mestna knjižnica Ljubljana zagnala novo sezono bralnega projekta Mesto bere … sodobne ljubljanske zgodbe. Mladi zmaji tudi letos v prazničnem času zbirajo hrano in druge osnovne potrebščine za najranljivejše. 3. decembra smo obeležili mednarodni dan invalidov. Tu se uvrščamo v sam evropski vrh, bronasta, srebrna nagrada, zdaj čakamo zlato. Decembra je Turizem Ljubljana izdal prvo številko revije Gourmet Ljubljana. V začetku decembra smo zaključili obnovo srednjeveškega obzidja na poti na Ljubljanski grad. 8. decembra smo uvedli novo avtobusno linijo, po novi Cesti dveh cesarjev, to je linija št. 16, ki vozi Mestni log – Opekarska in je velika pridobitev. 9. decembra je potekala skupščina Javnega holdinga Ljubljana, na kateri smo sprejeli strateške načrte za obdobje 2022 – 2027 in poslovne ter investicijske načrte za leto 2022. Vsi sklepi so sprejeti soglasno.

Za realizacijo ciljev in strategije razvoja za obdobje 2022 – 2027 družba Javni holding Ljubljana in družbe v skupini načrtujejo investicije v višini 734,4 mio EUR, ki bodo financirane s sredstvi družb v višini 356,4 mio EUR, poudarjam, 356 mio, s sredstvi občin 168,3 mio EUR in s sredstvi kohezije 209,7 mio EUR. Načrtovana višina investicij družbe Voka Snaga znaša 334,6 mio EUR, Energetike Ljubljana 286,4 mio EUR, LPP 109,5 mio EUR in družbe Javni holding Ljubljana 3,9 mio EUR.

Vse družbe v skupini Javnega holdinga v letu 2022 načrtujejo pozitivni rezultat: Javni holding Ljubljana načrtuje rezultat v višini 855 tisoč EUR, Energetika Ljubljana v višini 896 tisoč EUR, Voka Snaga v višini 128 tisoč EUR in družba LPP v višini 83 tisoč EUR.

Na podlagi ocene poslovanja bo družba Javni holding Ljubljana v letu 2021 dosegla pozitivni poslovni izid v višini 782 tisoč EUR, prav tako družba Voka Snaga v višini 187 tisoč EUR. Ocenjeni negativni poslovni izid pa bosta izkazali družba Energetika Ljubljana v višini 3.495 tisoč EUR in LPP v višini 946 tisoč EUR, ki ju bo pokril, kot zakon veleva, Javni holding Ljubljana. Ttako, da bodo leto imeli pozitivno. 9. decembra je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu skupaj z Agencijo za varnost prometa izvedel akcijo ozaveščanja o tveganjih uživanja alkohola v prometu Varno v zimo brez alkohola. 10. decembra je potekalo prednovoletno srečanje s častnimi meščankami in meščani. 11. decembra smo odkrili spominsko ploščo zadnjemu koncertu predvojnega Akademskega pevskega zbora pod vodstvom Franceta Marolta. Danes smo s predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB ter Vsedržavnega združenja partizanov Italije položili venec k spomeniku talcem v Gramozni jami. Mednarodno sodelovanje: V začetku novembra smo se v Bergnu udeležili rednega letnega srečanja mreže mavričnih mest. Gostili smo: župana mesta Novalja, dijake in mentorje projekta BEELife, učence 3. razreda Šolskega centra Ljubljana, študente programa študija Executive in udeležence kongresa Evropskega združenja za ginekološko urologijo. Tale zadnji dodatek sem pa jaz danes se namenil pokazati, kako nekateri delajo proti Ljubljani, pa bom prebral, upam, da gor piše. Trije mestni svetniki so tudi poslanci Državnega zbora: to so Maša Kociper, Mojca Škrinjar in Marko Koprivc. Od vseh treh bi pričakovali, da delujejo tudi v javnem interesu za Ljubljano, vendar to za vse ne velja, saj je Mojca Škrinjar, mestna svetnica SDS-a to dokazala na dveh primerih: nasprotovala je noveli Zakona o lekarniški dejavnosti, ki dovoljuje vertikalno povezavo (v našem primeru med LL Grosistom in Lekarno Ljubljana) in s tem zagovarjala zasebni kapital; je pa zanimivo, da so njeni strankarski kolegi iz Maribora pritrdili noveli zakona in tako podprli javni interes v primeru Farmadenta. Jaz se tu zahvaljujem posebej Maši Kociper za aktivno sodelovanje in tudi dober predlog in gospodu Koprivcu. In drugič, nasprotovala je tudi noveli Zakona o vrtcih, ki daje pravico lokalni skupnosti, da se lahko sama opredeli o potrebi zasebnih vrtcev s koncesijo in s tem tudi o obveznosti plačila do novih, poudarjam gre samo za nove zasebne vrtce. Oba primera jasno kažeta, da daje prednost zasebnemu kapitalu pred javnim interesom in da deluje proti potrebam MOL, kar je že mantra stranke SDS. Zadnji takšen primer je, da želijo določenim ustanovam s področja kulture zmanjšati financiranje; da o kanalu C0.

… /// … iz dvorane – nerazumljivo … ///

Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi zapisnik 27. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 15. novembra 2021.
GLASOVANJE O DNEVNEM REDU: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog dnevnega reda 28. seje mestnega sveta skupaj s spremembo.

Ne, saj boste dobili besedo, počakajte, da dokončam. Proceduralno? Ko mi boste rekli, da ena stvar ne drži, bom zelo vesel. Ena stvar, ki jo bom prebral, bom zelo vesel. –da o zmanjšanju financiranja.. lepo prosim, ne afne guncat. Dobili boste besedo, počakajte. –da o kanalu C0, poskusu ukinjanja evropskih sredstev sploh ne zgubljam besed. In da zaključim s tem. Ljubljana, mesto heroj, mesto svobode. Sem prepričan, da bodo Ljubljančanke in Ljubljančani ta dejanja ovrednotili na vseh volitvah, ki prihajajo. Zdaj pa gospod Horvat Igor, izvolite proceduralno, da vas slišim, kaj boste povedali.

Jaz bi samo rekel, da to ni bilo na mestu tukaj, da ste to razlago v poročilu o delu župana. To pomeni, da vi niste nič delali, ampak da so drugi delali, vi pa ste samo opazovali, kaj je bilo temu tako. Tako, da mislim, da je to brezveze.

Zdaj bi jaz prosil ostalih 44 svetnic in svetnikov, da mi razložijo, kaj naj dam na glasovanje? Naj dam na glasovanje, da nisem nič delal, sem povezoval, kaj dela SDS, ker ta edini dela proti Ljubljani, to lahko zdaj še enkrat. A damo na glasovanje, kako SDS dela proti Ljubljani? Hočete rezultat videti? Samo povejte, takoj dam na glasovanje. Ste raje tiho, a ne? Pa bom zaključil s tem še enkrat, ker imam čas. Proceduralno, gospa Škrinjar, izvolite. Samo prosim, da vas slišim.

Mojca Škrinjar

Ja, glejte gospod župan.

Sam bližje prosim, da vas slišim. Bližje morate iti.

Ja, gospod župan. Jaz pričakujem, da ko nekaj poveste, da ima človek možnost replike, ne pa da to vstavite notri v poročilo in preprosto date obtožbo, brez možnosti se človek branit, da pove argumente za svoje odločitve. Poleg tega je eno delo v parlamentu, eno delo je pa v mestnem svetu. Jaz si za mesto Ljubljana zelo prizadevam in je veliko projektov za Ljubljano in denarja ta vlada namenila. O tem pa nič ne govorite. Tak način se mi ne zdi sprejemljiv.