30. seja Mestnega sveta MOL

Mestni svet MOL

14. 3. 2022

Transkript seje

Spoštovane svetnice, spoštovani svetniki, gospe in gospodje. Spoštovani vsi navzoči. Ker je župan odsoten, bom sejo vodil sam. Predlagam, da začnemo s 30. sejo Mestnega sveta MOL-a. Predno začnemo vas obveščam, da je dvorana prezračena ter, da so mize, stoli, tipke in mikrofoni razkuženi. Na seji nas je 37 svetnic in svetnikov. Odsotnost so opravičili svetniki, gospod Janez Stariha, prof. Janez Koželj in dr. Marta Bon. Mestni svet Mestne občine Ljubljana je sklepčen in lahko prične z delom. Vse navzoče prosim, da izključimo zvok mobilnih telefonov, da ne bo moteno delo mestnega sveta. S sklicem ste prejeli predlog dnevnega reda 30. seje Mestnega sveta MOL. Po sklicu pa predlog župana za razširitev dnevnega reda z novo 13. točko z naslovom Predlog Odredbe o dopolnitvi Odredbe o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina. Dosedanja 13. točka se ustrezno preštevilči. Po sklicu pa ste prejeli še predlog Svetniškega kluba Levica, da se s predlaganega dnevnega reda 30. seje umakne 13. točka z naslovom Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Ljubljana izvedbeni del. Po sklicu ste prejeli tudi obvestilo župana o umiku te točke, zato mestni svet o predlogu Svetniškega kluba Levice ne bo glasoval. Odpiram razpravo o dnevnem redu. Kolegica Sojarjeva, izvolite.

Procedurano vprašanje imam. Podžupan Čerin, nekako se ne morem zadovoljiti samo z vašim pojasnilom oziroma "ker župana ni, bom jaz vodil namesto njega sejo". Seja mestnega sveta je vsak mesec samo enkrat in ne bi rada špekulirala, da bi se župan danes rad umaknil pred neprijetnimi vprašanji, ampak vseeno bi želela mogoče pojasnilo, kaj tako zelo zaposluje danes župana, da se ne more udeležiti seje? Hvala lepa.

Sem že pojasnil, da je župan odsoten in tudi na neprijetna vprašanja on rade volje odgovarja in kar ne bo mogel odgovoriti danes, bo rade volje bodisi na tiskovnih konferencah, naslednja bo že jutri, ali pa na naslednji seji, ki bo 11. aprila. V redu? Razprava o dnevnem redu, največ 1 minuta. Ni razprave. Dnevni red 30. seje Mestnega sveta MOL, z dne 14. 3. 2022 se razširi z novo 13. točko z naslovom Predlog Odredbe o dopolnitvi Odredbe o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina. Dosedanja 13. točka se ustrezno preštevilči. Ugotavljam navzočnost: 37.

Glasovanje poteka o PREDLOGU SKLEPA: Dnevni red 30. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 14. 3. 2022 se razširi z novo 13. točko z naslovom: "Predlog Odredbe o dopolnitvi Odredbe o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina". Dosedanja 13. točka se ustrezno preštevilči.

38 ZA

0 PROTI.

Glasovanje o PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog dnevnega reda 30. seje mestnega sveta skupaj s spremembo.

Prosim za vaš glas.

38 ZA

0 PROTI.

S tem je dnevni red sprejet in lahko nadaljujemo z delom.

Prehajam na točko 1.

AD 1. POTRDITEV ZAPISNIKA 29. SEJE MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE LJUBLJANA

Gradivo za to točko ste prejeli s sklicem. Odpiram razpravo o zapisniku 29. seje Mestnega sveta. Kot vidim ni razprave. Ugotavljam navzočnost: 39.

Glasovanje poteka o PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi zapisnik 29. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 31. januarja 2022.

40 ZA

0 PROTI.

AD 2. VPRAŠANJA IN POBUDE SVETNIKOV TER ODGOVORI NA VPRAŠANJA IN POBUDE

Gradivo za to točko ste prejeli s sklicem in po sklicu seje. Pisni vprašanji z zahtevo za ustno predstavitev sta poslala svetniška kluba SDS in NSi, glede vojaškega napada na Ukrajino in odziva MOL. Vprašanja in pobude so poslali Svetniški klub SD glede prostorskih težav društva Duh časa, optičnega omrežja, svetnik g. Janez Stariha glede koncesije direktorice Zdravstvenega doma Ljubljana, prehoda za pešce čez železniško progo med Oslavijsko ulico in Cesto v Rožno dolino, svetnik g. dr. Dragan Matić glede cestišča v Gameljnah, glede Tacenskega mostu, odgovora Nadzornega odbora MOL, svetnica ga. Mojca Škrinjar o preimenovanju Windischerjeve ulice v Ukrajinsko ulico, svetnik g. Jožef Horvat za brezplačno parkiranje na parkirišču pred Lutkovnim gledališčem ob sobotah, nedeljah in praznikih in svetnica ga. Ida Medved glede hitrostne ovire na Savski cesti. Prejeli ste odgovore na vprašanja z 29. seje, svetnik g. Janez Stariha in Svetniški klub SD pa tudi odgovore na svoja vprašanja s te seje. Besedo za ustno postavitev vprašanja dajem svetniku g. Igorju Horvatu, vodji Svetniškega kluba, izvolite.

Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi zapisnik 29. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 31. januarja 2022.
Dnevni red 30. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 14. 3. 2022 se razširi z novo 13. točko z naslovom: »Predlog Odredbe o dopolnitvi Odredbe o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina«. Dosedanja 13. točka se ustrezno preštevilči.
GLASOVANJE O DNEVNEM REDU: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog dnevnega reda 30. seje mestnega sveta skupaj s spremembama.

Hvala za besedo. Žal mi je sicer, da danes župana ni tukaj, ampak vseeno. V Svetniškem klubu SDS izražamo najstrožjo obsodbo genocidne ruske vojaške invazije na suvereno evropsko državo Ukrajino. Priča smo napadom na civilne objekte, bolnišnice, šole in vrtce. Rusi bombardirajo jedrske elektrarne. S strani Rusije se dogajajo vojni zločini na evropskih tleh, praktično pred mejami naše države. Ogorčeno spremljamo kako umirajo nedolžni bolniki, ženske in otroci. Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je leta 2017 odlikoval župana Ljubljane z redom prijateljstva. Torej, Vladimir Putin bombardira evropsko državo, župan glavnega mesta evropske države pa nosi njegova priznanja. Župana Jankovića zato pozivamo, naj nemudoma vrne odlikovanje in na ta način simbolično izrazi ogorčenje nad represijo Rusije proti suvereni državi Ukrajini. Pozivamo tudi, da Mestni svet MOL ostro obsodi ravnanje Ruske federacije in njenega predsednika Vladimirja Putina zaradi te nesmiselne vojaške invazije. Zahtevamo, da se Ljubljana aktivno vključi v zbiranje pomoči za nesrečne begunce iz Ukrajine in za to priskrbi primerne kapacitete za namestitev. Ob tej priložnosti bi nagovoril gospoda župana, upam, da mu boste predali to, pozivamo, da prekliče protokol o prijateljstvu in sodelovanju z glavnim mestom Rusije, to je Moskvo. Poleg tega pozivamo, da se Ljubljana pridruži iniciativi evropskih mest v podporo Ukrajini in del ulice ob Ruski ambasadi v Ljubljani poimenujemo v Ukrajinska ulica. Pobuda zato je s strani Svetniškega kluba SDS že vložena v proceduro Komisiji za poimenovanje naselij in ulic MOL. Naj na koncu še poudarim, da vam Svetniški klub SDS podarja Ukrajinsko zastavo in vas prosimo, da jo v znak podpore Ukrajincem izobesite na mestni hiši. Hvala.

Hvala lepa. Besedo za ustno postavitev vprašanja dajem svetnici. Se opravičujem. Ker se tudi ustno vprašanje Svetniškega kluba NSi nanaša na vojno v Ukrajini. Besedo za ustno postavitev vprašanja dajem svetnici Mojci Sojar, vodji Svetniškega kluba NSi.

Hvala lepa za besedo. Tudi v našem svetniškem klubu obžalujemo, da ni prisoten župan na tej seji, da bi mu postavili vprašanje, ne dvomim pa, da bo nekoč v živo ali pa v doglednem času čimprej na to naše vprašanje, kakor tudi na vprašanje kolegov iz SDS-a odgovoril. Zanima nas, kakšen je odziv Mestne občine Ljubljana in župana glede vojaške invazije Ruske federacije na Ukrajinsko ljudsko republiko? Ali je gospod župan poslal sporočilo Putinu, da obsoja agresijo in ali je poslal Kijevskemu županu pismo podpore in zagotovilo, da bo glavno mesto Slovenije delovalo v podporo Ukrajincev, ki bodo prišli k nam? Vemo, kar smo danes že slišali, da je Vladimir Putin odlikoval ljubljanskega župana leta 2017 in tudi nas zanima, ali bo župan vrnil odlikovanje, ali se bo distanciral od tega odlikovanja, ker bi tudi to pomenilo solidarnost z ukrajinskim narodom? Zanima nas tudi, ali bo Mestna občina Ljubljana, ki je pobratena z Moskvo in z Moskovskim okrožjem ustrezno odreagirala in prekinila to pobratenje, dokler se Moskva ne opraviči za nedemokratične posege ali pa še kaj hujšega, za vojno agresijo v samostojnost Ukrajinske ljudske republike? Županova pisarna je dne 2. 3. letos tudi prejela pobudo podmladka Nove Slovenije, s katero so predlagali, da Ljubljano v znak solidarnosti do Ukrajine ob drogove zastav Evropske unije na Trgu Republike postavi še drog in zastavo Ukrajinske ljudske republike. Dodatno so predlagali tudi simbolno osvetlitev Ljubljanskega gradu v barvah ukrajinske zastave. Ker še niso prejeli niti odgovora na to svojo pobudo, nas zanima, ali boste tej pobudi ugodili oziroma, ali boste vsaj jim poslali odgovor. Hvala lepa.

Odgovor bom podal na obe vprašanji v tekstu, ki ste ga ravnokar dobili na mizo in dovolite, da ga kar preberem, ki naj bi bil tudi sklep našega mestnega sveta. In sicer, Mestni svet Mestne občine ostro obstoja vse oblike nasilja, tako tudi napad na Ukrajino, ter poziva k takojšnji ustavitvi vojne, mednarodno skupnost pa k okrepitvi dialoga za čim hitrejši diplomatski dogovor o vzpostavitvi miru. S tem se pridružuje deklaraciji o razmerah v Ukrajini, ki jo je državni zbor sprejel 9. marca 2022, in Iniciativi evropskih mest v podporo Ukrajini. Obrazložitev: vojaški napad na Ukrajino je ogrozil varnost in življenja nedolžnih prebivalcev in vodstvo Mestne občine Ljubljana z županom Zoranom Jankovićem na čelu je izrazilo zaskrbljenost nad dogajanjem ter ostro obsodilo nasilje. Vsaka vojna je nesprejemljiva, najvišjo ceno v oboroženih spopadih pa plačujejo nedolžni civilisti. Zaradi navedenega, predvsem pa zaradi zavarovanja življenj prebivalk in prebivalcev Ukrajine pozivamo mednarodno skupnost k dosegi kar najhitrejšega diplomatskega dogovora o čimprejšnji vzpostavitvi miru v Ukrajini. V Mestni občini Ljubljana smo se v preteklosti srečali tako z županom Kijeva kot tudi Moskve in imamo dobre odnose z obema prestolnicama. Z Moskvo smo pobrateni vse od leta 2000, pred kratkim pa smo začeli tudi pogovor o pobratenju s Kijevim. Verjamemo, da je sodelovanje med mesti še posebej pomembno, saj mesta med seboj izmenjujemo dobre prakse in širimo strpnost ter solidarnost. Mestna občina Ljubljana je v Ukrajino poslala humanitarno pomoč prebivalkam in prebivalcem Ukrajine, ki se bodo pred vojno zatekli k nam, pa bomo pomagali z vsemi našimi možnostmi. Na pobudo organizacije Eurocities je v Ljubljani potekal miren shod, z namenom, da se vsi pripadniki ruskega in ukrajinskega naroda povežejo v znak prijateljstva med narodi in živijo v miru. Ljubljana je mesto, kjer živimo skupaj in spoštujemo različnost. Vsa morebitna nesoglasja pa rešujemo po mirni poti z veliko mero strpnosti in medsebojnega razumevanja in spoštovanja. Hkrati pa izrazim prepričanje, da bomo v Sloveniji iz spoštovanja do vseh prebivalk in prebivalcev Ukrajine zmogli toliko dostojanstva, da humanitarne katastrofe v Ukrajini ne bomo izkoriščali za notranje politične potrebe. Ugotavljam navzočnost. Izvolite.

Glede na vse izrečeno predlagam, da Mestni svet glasuje in sprejme naslednje sklepe, in sicer: Mestni svet Ljubljana najostroje obsoja genocidno vojaško invazijo na suvereno državo Ukrajino s strani Ruske federacije in pozivamo k zaustavitvi okupacije Ukrajine. Drugič: Mestni svet MOL poziva župana, gospoda Jankovića, da v znak solidarnosti z ukrajinskim narodom nemudoma vrne odlikovanje reda prijateljstva, ki ga mu je podelil Vladimir Putin. Tretjič: Mestni svet MOL preklicuje protokol o prijateljstvu z glavnim mestom Rusije Moskvo. V skladu s 67. členom Poslovnika Mestnega sveta MOL zahtevam, da mestni svet o predlogih javno glasuje. Hvala.

Ugotavljam navzočnost. Predlagam sprejem sklepa, ki sem ga uvodoma prebral in ga preberem še enkrat.

Glasovanje poteka o PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet Mestne občine Ljubljana ostro obsoja vse oblike nasilja, tako tudi napad na Ukrajino, ter poziva k takojšnji ustavitvi vojne, mednarodno skupnost pa k okrepitvi dialoga za čim hitrejši diplomatski dogovor o vzpostavitvi miru. S tem se pridružuje deklaraciji o razmerah v Ukrajini, ki jo je državni zbor sprejel 9. marca 2022, in Iniciativi evropskih mest v podporo Ukrajini. Navzočnost: 29.

Ne morete, proceduralno je. Preberite si poslovnik, ki ste ga vi sprejel.