29. seja Mestnega sveta MOL

Mestni svet MOL

31. 1. 2022

Transkript seje

Spoštovane svetnice, svetniki, gospe in gospodje. Pričenjamo z 29. sejo Mestnega sveta MOL-a. Obveščam vas, da je dvorana prezračena, so mize, stoli tipke in mikrofoni razkuženi. Prisotnih je 29 svetnic in svetnikov. Odsotnost sta opravičila gospod Minodraš, gospa Vuk, gospa Antauer. Mestni svet je sklepčen in lahko prične z delom. Vljudno prosim, da izklopite mobilne telefone, da ne motimo. S sklicem ste prejeli predlog dnevnega reda 29. seje. Po sklicu ste prejeli predlog moj za razširitev dnevnega reda z novo 13. točko z naslovom "Predlog Sklepa o soglasju javnemu zavodu Zdravstveni dom Ljubljana k najemu poslovnih prostorov na naslovu Kotnikova 28 v Ljubljani". In nato ste prejeli tudi moj predlog za umik te točke. Prejeli tudi predlog Svetniškega kluba Levica, da se s predlaganega dnevnega reda 29. seje umakne 13. točka z naslovom: "Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Ljubljana – izvedbeni del". In prejeli ste tudi moje obvestilo, da se ta točka umika, zato mestni svet o predlogu Svetniškega kluba Levica ne bo glasoval. Odpiram razpravo o dnevnem redu. Ni razprave. Ugotavljam navzočnost: 29.

Glasujemo o PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog dnevnega reda 29. seje mestnega sveta skupaj s spremembo.

23 ZA

1 PROTI.

Hvala lepa, sprejeto.

Gremo na točko 1.

AD 1. POTRDITEV ZAPISNIKA 28. SEJE MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE LJUBLJANA

Odpiram razpravo o zapisniku 28. seje Mestnega sveta MOL. Prosim, če je kakšna razprava? Ni razprave. Ugotavljam navzočnost. Rezultat navzočnosti: 30.

Glasovanje poteka o PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi zapisnik 28. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 13. decembra 2021.

28 ZA

1 PROTI.

Sprejeto.

AD 2. VPRAŠANJA IN POBUDE SVETNIKOV TER ODGOVORI NA VPRAŠANJA IN POBUDE

Gradivo za to točko ste prejeli s sklicem in po sklicu seje. Pisno vprašanje z zahtevo za ustno predstavitev so poslali gospod Janez Stariha glede kakovosti zraka, Svetniški klub SDS glede podražitve ogrevanja v MOL in gospod Jožef Horvat glede gradnje stanovanjske soseske Črnuški bajer. Vprašanja in pobude so poslali gospod Stariha glede Telekoma Slovenije, Svetniški klub Levica glede PCR testiranja v Stožicah in pomanjkanja zdravnikov v Zdravstvenem domu Ljubljana, ga. Mojca Škrinjar glede Lekarne Ljubljana v zvezi z nakupi hitrih testov, kanala C0, Zdravstvenega doma Ljubljana Šiška, parkiranja na tržnici ob nedeljah in praznikih, gospa Ksenija Sever glede širitve pločnika na Tacenski cesti, gospa Martina Vuk glede financiranja družbenih dejavnosti v ČS Črnuče, Svetniški klub NSi glede parkiranja asistenta invalida in pa javne tribune v dvorani JZ Kino Šiška. Prejeli ste tudi odgovore na vprašanja z 28. seje in odgovore na nekatera vprašanja z 29. seje, in sicer na vprašanja Svetniškega kluba Levica glede testiranja v Stožicah, svetnika g. Starihe glede Telekoma in svetnice ge. Škrinjar glede kanala C0. Besedo za ustno postavitev vprašanja dajem gospodu Starihi.

Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi zapisnik 28. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 13. decembra 2021.
GLASOVANJE O DNEVNEM REDU: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog dnevnega reda 29. seje mestnega sveta skupaj s spremembo.
Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme sklep, da se do naslednje seje pripravi strokovno gradivo za poziv Komisiji za preprečevanje korupcije k spremembam zakonodaje, ki bo upoštevala evropske standarde in odpravila neživljenjska določila (glede nasprotja interesov pri glasovanju svetnika za potrditev samega sebe pri imenovanju v svet zavoda ter glede prepovedi sodelovanja na javnem naročilu za družinske člane svetnika).
Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme sklep, da se do naslednje seje pripravi strokovno gradivo za poziv Komisiji za preprečevanje korupcije k spremembam zakonodaje, ki bo upoštevala evropske standarde in odpravila neživljenjska določila (glede nasprotja interesov pri glasovanju svetnika za potrditev samega sebe pri imenovanju v svet zavoda ter glede prepovedi sodelovanja na javnem naročilu za družinske člane svetnika).
Janez Stariha

Hvala lepa. Spoštovani. Kakovost zraka v Mestni občini Ljubljana je čedalje slabša. V kurilni sezoni sta glavna vzroka za onesnažen zrak uporaba zastarelih kurilnih naprav in neustrezno kurivo. K temu pomembno prispeva pomanjkanje nadzora tako s strani občine, kot tudi s strani Ministrstva za okolje in prostor. Zanima me, kakšne ukrepe za izboljšanje kakovosti zraka ste pred leti že predlagali ministrstvu, kakšen je bil odziv ministrstva in kaj še nameravate storiti, da bomo meščanke in meščani dihali bolj čist zrak? Kot ugotavljate sami, je potrebno negativni vpliv individualnih kurišč na kakovost zraka, rešiti z uvedbo strožjih standardov za naprave, ki jih je moč kupiti na trgu, ter s postopno zamenjavo neustreznih kurilnih naprav. Onesnaženost zraka z drobnimi delci škoduje ljudem vseh starosti, povečuje tveganje za astmo, bolezni srca in žil. Še posebej so na onesnaženost občutljivi dojenčki in otroci, ker se njihova pljuča in srce šele razvijajo. Na območjih onesnaženega zraka, kamor spada Ljubljana, je večja pogostost srčnega infarkta, možganske kapi, Alzheimerjeve in Parkinsove bolezni. V Listi kolesarjev in pešcev smo nadvse zaskrbljeni nad čedalje slabšim zrakom, ki ga dihamo, zato smo v mesecu novembru izvedli meritve delcev PM 2,5 medtem, ko smo kolesarili po mestu. Rezultati so šokantni: pozimi večino dni v prestolnici dosežemo mejo 50 µg/m3, zvečer pa jo celo do trikrat presežemo. Delci PM 2,5 povečajo umrljivost za boleznimi dihal, srca in ožilja, v kolikor vsebujejo tudi težke kovine, pa je njihova strupenost še večja. Prisotnost cinka v teh delcih poveča moč vnetja, stopnjo odmiranja tkiv in preobčutljivosti pljuč. Od pristojnih na Mestni občini Ljubljana zahtevamo, da nemudoma pričnejo z naborom ukrepov, s katerimi bomo uspešno zajezili čedalje večje zimsko onesnaženje zraka, med drugim naj ponovno predlagajo Ministrstvu za okolje in prostor uvedbo strožjih standardov za kurilne naprave. Predlagam tudi, da MOL ustanovi sklad za zamenjavo neustreznih kurilnih naprav v obliki subvencij. Hvala lepa.

Hvala lepa. Odgovor bo podala Nataša Jazbinšek Seršen, vodja oddelka.

Nataša Jazbinšek Seršen

Hvala lepa za besedo. Spoštovani župan, svetnice in svetniki. Nikakor ne drži navedba, da se kakovost zraka v Ljubljani slabša. Prav nasprotno. Meritve, ki jih izvajamo na treh merilnih mestih z akreditiranimi merilniki. Eno merilno mesto v upravljanju MOL in dve merilni mesti v upravljanju ARSA potrjujejo dejstvo, da se kakovost zraka postopoma izboljšuje. Na vseh merilnih mestih je v zadnjih 15. letih jasno razviden trend zmanjševanja vrednosti posameznih parametrov. Na primer, če je bilo na merilnem mestu, ki je najbolj prometno obremenjeno pred 15. leti zabeležnih delcev oziroma dni s preseženimi delci PM 10 155 je danes takih dni 36 oziroma za leto 2020, oziroma za leto 2021, še boljši rezultat 32 dni. Na merilni postaji ARSO, ki je najbolj reprezentativna in kaže splošno stanje kakovosti zraka v Ljubljani, je bilo pred 15. leti takih dni 51 zabeleženih, danes jih je zabeleženih 21, kar dejansko potrjuje dejstvo, da se kakovost zraka izboljšuje. Dejstvo pa je, da se v zimski kurilni sezoni, predvsem v mesecih december in januar, da pač beležimo posamezna preseganja mejnih vrednosti delcev PM 10 in PM 2,5. Zavedati se je potrebno, da je kakovost zraka zelo odvisna tudi od vremenskih razmer, trenutnih vremenskih razmer in naravnih danosti, kot je kotlinska lega Ljubljane. Onesnaženje zraka na določenem območju je odvisno od lokalnih emisij, od prevetrenosti območja ter od onesnaženja zalednega območja v širši okolici celotne ljubljanske kotline, ki seveda zajema tudi primestne občine. V kotlini so slabi pogoji za prezračevanje, še zlasti v obdobju dolgotrajnih inverzih, značilnih za zimske mesece. Za vsa mesta, tudi za Ljubljano je pomemben še en fizikalni pojav, in sicer toplotni otok središča mesta je zaradi gostote poselitve in porabe energije toplejše od okolice in tako je temperaturna razlika med središčem mesta in okolico lahko tudi 7°. In topel zrak se v mestnem središču dviga, nadomešča ga zrak iz okolice, ki vstopa v Ljubljano iz njenega obrobja in s tem prinaša v mesto tudi emisije, predvsem delce PM 10 in PM 2,5. Zaradi tega je v kurilni sezoni, torej v teh zimskih mesecih na račun individualnih kurišč na obrobju mesta in v primestnih občinah, torej kakovost zraka lahko slabša. Ob tem velja omeniti, da je sicer pokritost z daljinskimi sistemi v Ljubljani zelo velika, že pred 80 %.

Nataša Jazbinšek Seršen

Iz navedenih razlogov je torej v zimskem obdobju.

Hvala lepa. Hvala lepa.

Nataša Jazbinšek Seršen

Samo še en stavek, če dovolite. Ukrepi za izboljšanje kakovosti zraka za Ljubljano in še nekatera druga slovenska mesta s strani Vlade RS so bili sprejeti v tako imenovanih odlokih o načrtih za kakovost zraka, ki pa jih je država ukinila, in sicer v lanskem letu z argumentom, da v teh mestih ni potrebno izvajati ukrepov, ker so dovoljene vrednosti že zdavno pod mejnimi vrednostmi. Hvala lepa.

Nataša, meni je žal, da te prekinjam, ampak drugič se drži reda, ker so ta vprašanja predolga, odgovori zahtevajo, da bi lahko v treh minutah odgovorila. Gospodu Starihi pa nisi povedala, da je bila Ljubljana proglašena za najboljše med 20. zelenimi prestolnicami Evrope, vseh 20. Na prvem mestu čista, pitna voda, na drugem mestu pa čist zrak. Pet kriterijev so omenili. Drugo vprašanje je bilo SDS-a, zdaj ne vem, ali ga umikate, ali še vedno postavljate vprašanje? Pa saj je vlada sprejela ukrepe. Okej, izvolite.

Hvala za besedo. Na Svetniški klub SDS se je obrnilo več občanov Ljubljane, ki so ogorčeni nad drastičnim dvigom cen ogrevanja v Ljubljani s strani javnega podjetja Energetika Ljubljana. Na decembrskih položnicah so namreč prejeli med 40 in 70 % višje zneske za plačilo, nekateri pa celo 100 % in več v primerjavi s preteklim mesecem. Marsikateri občan Ljubljane si ne more privoščiti tako visokih zneskov ogrevanja. Žal se marsikdo obrne na pomoč na Karitas, Rdeči križ, obveščeni pa smo bili tudi o primerih, ko ljudje enostavno ne prižigajo svojih radiatorjev in bivajo v mrzlih prostorih. Ob tem ne moremo mimo dejstva, da je Energetika Ljubljana v letu 2020 ustvarila cca. 140 mio evrov prihodkov od prodaje ter ustvarila nekaj čez 5.700.000 evrov čistega dobička. Tako drastična podražitev je absolutno nesprejemljiva, zato župana, gospoda Jankovića prosimo za pojasnila, in sicer: ali v podjetju Energetika Ljubljana, ki je del javnega holdinga načrtujejo kakšne aktivnosti za zajezitev visokih cen energentov in s tem nižje položnice za občane Ljubljane? Kakšna je politika Energetika Ljubljana vezanih na sklepanje dolgoročnih pogodb z dobavitelji o zakupu zemeljskega plina in električne energije? Ali je kdo iz vodstva podjetja Energetika Ljubljana prevzel odgovornost za nepravočasno odzivanje na dvig cen energentov na svetovnem trgu? Ali je Nadzorni svet Javnega holdinga Ljubljana po mnenju župana opravil svoje delo? Če ne, kakšne bodo naslednje poteze župana v zvezi s tem? Bo Nadzorni svet Javnega holdinga Ljubljana poklican na odgovornost? Ali gospod Zoran Janković, župan namerava uvesti energetske bone in s tem vsaj malo ublažiti visoke stroške ogrevanja svojim meščanom? V svetniškem klubu se zavedamo, da so se cene energentov zvišale na svetovnem trgu in na to nimamo vpliva. Odgovorno pa bi bilo predvideti in vsaj delno ublažiti visoke cene s pravočasnim odzivanjem in zakupom energentov s pogodbami na daljši rok. In zato so po našem mnenju odgovorni v javnem podjetju Energetika Ljubljana. Energetski boni bi bili vsekakor dobrodošla rešitev za občane Ljubljane, zato pozivamo župana, da jih MOL sprejme. Lahko se pa tudi zgledujete po Vladi RS, ki je stopila korak prebivalstvu in temu na sobotni seji tudi potrdila nižje ogrevanje. Hvala.

Hvala lepa. Zdaj takole po vrsti. Energetika je podražila ogrevanje, vročevod za 20 % na položnici in z odgovorom, da do konca te ogrevalne sezone ne bo več podražitev. Energetika Ljubljana bo imela v letu 2021 približno 6 mio izgube, to je ta odgovor na dobiček iz leta 2020. Dolgoročne pogodbe imamo sklenjene za tiste vire, ki so možni, treba je vedeti, da je plin šel v letošnjem in lanskem letu kar 90 % borzne cene. Mi kombiniramo to iz treh virov, pri čemer ceno odreja v bistvu agencija za vročevod. Premog, dolgoročna pogodba, letošnje leto ga ukinjamo 70 %, ko začne delati plinsko parna turbina. Lesni sekanci letne, dvoletne pogodbe in pa plin dolgoročna pogodba plus zakupi, ki jim moramo narediti. Nadzorni svet je strokoven, izjemno dobro je opravil svoje delo in z vso skrbnostjo. Energetske bone za Ljubljano, odgovor je ne, tudi povedal sem, da je to treba narediti na nivoju cele države in vlada je to naredila v soboto, se pravi, to vprašanje ste njim postavili, smo na istem odgovoru. In imate tudi vam bom to dal, kjer se nahaja ogrevanje po podražitvi v Ljubljani, na katerem mestu smo, smo še vedno med cenejšimi, kar si lahko pogledate. Pri čemer za vse pa nimamo cene ostalih, ki se ukvarjajo s tem. In če boste hoteli brati, izvolite. Hvala lepa. Gospod Horvat, vprašanje ustno.