12. seja Mestnega sveta MOL

Mestni svet MOL

4. 5. 2020

Transkript seje

Na seji, ki je v tem času sklicana. Jaz z masko ne znam govort, pa tut nočem, zase sam odgovarjam. Imamo prisotnost izjemno visoko. Ta trenutek 43 svetnic in svetnikov. Eden, bodoči svetnik čaka še zunaj, da ga uvedemo v delo. Ni opravičila, smo sklepčni, lahko pričnemo. Prijazno prosim, da izključite mobilne telefone, da ne motimo. Smo na seji v na Ljubljanskem gradu. Glasovanje bo potekalo s kartoni. Glasujemo ZA in PROTI. Zeleni je ZA, rdeči je proti. In imate zraven tut liste, kjer prosimo, da sami obkrožite, kar ste naredil, ZA ali PROTI ne, potem konec seje podpišete, oddate tako, da bomo imeli poleg snemanja tudi to, še eno kontrolo ne. Tokrat bomo razpravljali za govorniških odrom, se pravi tisti, ki se javi ne, lepo prosim dobi besedo, gre na govorniški oder, pove svojo, ura deluje, kot jo vidite. Tudi ena dodatna prošnja govorci, dejte se predstavljat, da ne bi koga zgrešu v maski, pa k mu bo delu napačen spol al kej podobnega. Hvala za potrpežljivost v naprej. Jaz sem pripravu, dans jaz kuham kosilo za ob 19. uri tko, da zdej, da veste ne. Seznanjam vas, da 171. člen Poslovnika Mestnega sveta določa, da se v izrednem stanju oziroma v izrednih razmerah, ko je delovanje sveta ovirano dopustna odstopanja od postopku in načina delovanja sveta, ki jih določata statut in poslovnik. Odstopanja je tako možno tudi glede javnosti dela sveta. to sem vas že obvestil, da bo seja mestnega sveta potekala brez navzočnosti občanov, je pa snemano oziroma lahko spremljajo po spletu ne. To odstopanje mora potrditi tudi mestni svet, zato dajem na glasovanje

PREDLOG SKLEPA:

V skladu s 171. členom Poslovnika Mestnega sveta Mestne občina Ljubljana 12. seja mestnega sveta poteka brez navzočnosti občanov. Ugotavljam navzočnost – zeleni kartoni. Aha, zdej nekdo šteje to. So vsi za, vidim ja. Dobro. Je kdo proti? Ni. Soglasno. Rezultat navzočnosti: 43. 43 sem jaz ugotovu sej.

V skladu s 93. členom Poslovnika Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana odloča mestni svet o mandatnih vprašanjih na začetku seje. Prejeli ste predlog ugotovitvenega sklepa Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja o potrditvi mandata člana mestnega sveta g. Matjažu VEDETU, ki nadomešča našega novega ministra gospoda Logarja. Prosim predsednika komisije, g. Čerina, da poda uvodno obrazložitev.

V skladu s 171. členom Poslovnika Mestnega sveta Mestne občina Ljubljana 12. seja mestnega sveta poteka brez navzočnosti občanov.

Hvala za besedo. Spoštovane kolegice in kolegi. Po odstopu kolega Anžeta Logarja sta volilna komisija mesta in KMVVI sprejela ugotovitveni sklep, da mandat preide na naslednjega z liste SDS v volitvah 18. novembra 2018, to je Matjaž Vede. Hvala lepa.

Kdo želi razpravljat? Ni razprave. Gremo na glasovanje.

Mestni svet Mestne občine Ljubljana  potrdi  mandat člana Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana Matjažu VEDETU. Mandat člana je vezan na mandat članov mestnega sveta. Mandat se začne z dnem sprejema tega ugotovitvenega sklepa. 

Zeleni karton za potrditev, lepo prosim. Držte, držte, štejemo, štejemo, štejemo.

43 ZA.

Odlično. Je kdo proti? Ni.

0 PROTI.

Hvala lepa.

Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi mandat člana Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana Matjažu VEDETU. Mandat člana je vezan na mandat članov mestnega sveta. Mandat se začne z dnem sprejema tega ugotovitvenega sklepa.

Kje je zdej gospod Vede, a ste ga pripeljali not? Zdejle ga boste, no, pa ga dejte. S sklicem ste prejeli predlog dnevnega reda 12. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana. Po sklicu ste prejeli obvestilo, da s predlaganega dnevnega reda 12. seje umikam 11. točko z naslovom Dopolnjeni osnutek Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu 229 ŠMARTINKA – ŽITO in 15.a točko z naslovom Predlog Sklepa o soglasju k osnutku besedila pravnega posla - Prodajne pogodbe za počitniški dom v Poreču, Republika Hrvaška. Ostale točke se ustrezno preštevilčijo. Ob enem predlagam, da se dnevni red te seje razširi z novima točkama in sicer s 17. točko z naslovom Predlog Odloka o uporabi sredstev proračunske rezerve Mestne občine Ljubljana za financiranje izdatkov, povezanih z izvajanjem ukrepov preprečevanja širjenja COVID-19, in blažitev posledic razglasitve epidemije s naslovom predlogom za hitri postopek in 18. točko z naslovom Predlog Sklepa o podelitvi naziva častni meščan glavnega mesta Ljubljana, Predlog Sklepa o podelitvi nagrad glavnega mesta Ljubljana za leto 2020 in Predlog Sklepa o podelitvi plaket glavnega mesta Ljubljana za leto 2020. Po sklicu seje ste prejeli predlog Svetniškega kluba Levica za umik predlagane 13. točke z naslovom Predlog Koncesijskega akta za podelitev koncesije za vzpostavitev in upravljanje javnega sistema izposoje in souporabe električnih vozil na območju Mestne občine Ljubljana. Zdej pa gospod Vede prihaja.

Če boš dal mal masko dol, da te vsaj vidmo.

Hvala. Upam, da bom upraviču zaupanje volilcev tako, da pa da bomo dobr sodeloval.

Jaz pa upam, da boš tut zaupanje županu upraviču.

Bomo videli.

Izvolijo. In prejeli ste tudi predlog Svetniškega kluba Levica, Svetniškega kluba samostojnih svetnikov in Svetniškega kluba SD za umik 15.a točke z naslovom Predlog Sklepa o soglasju k osnutku besedila pravnega posla - Prodajne pogodbe v Poreču, Republika Hrvaška. Ker sem točko umaknu, o teh predlogih mestni svet ne bo glasoval. In prejeli smo tudi predlog Svetniškega kluba NSi za umik 16. točke z naslovom Predlog Sklepa o ugotovitvi javne koristi. Odpiram razpravo o dnevnem redu. Razpravo o posameznem predlogu za spremembo dnevnega reda je največ 1 minuta. Prosim? Kar izvolijo ne.

Bom umaknu tok masko, da me boste videl kako in kaj. Spoštovane svetnice in svetniki. V imenu svetniške skupine Nove Slovenije – krščanski demokrati predlagam umik 16. točke Ugotavljanje javne koristi na področju Kleškega polja, ki je zaščiteno vodovarstveno območje, za katere je tudi državni zbor ugotovil, da je gradnja kanala C0 v nasprotju z zakonodajo zaradi neugotavljanja vplivov na okolje. Zaradi kršenja Zakona o urejanju prostora-2 v 211. členu, kjer se v razlagi tega ukrepa poudarja, da za omenjeni odsek kanalizacije ni sprejet Občinski prostorski načrt oziroma Občinski podrobni prostorski načrt. Za to območje niso sprejeti ustrezni dokumenti, niti ne morejo ugotavljanje ene javne koristi gradnja kanala C0 ukiniti pomemnejše javne koristi varovanja pitne vode na vodovarstvenem območju. Za ta del ste pridobili na sporen način gradbeno dovoljenje, iz katerega ste želeli izključiti lastnike zemljišč ob trasi.