16. seja Mestnega sveta MOL

Mestni svet MOL

19. 10. 2020

Transkript seje

Dan želim. Spoštovane svetnice, spoštovani svetniki, se vidi David, da nam manjka druženje ne, če te poznam po hoji, ja v redu je. Predlagam, da pričnemo s 16. sejo Mestnega sveta MOL-a. Tudi predlagam, da se držimo reda. Nimam maske, mam pa to tko, da to smo poštimal. Midva sva tok narazen ne, da lohk tut govorim. Mam pa masko drgač. Prisotnih je 40 svetnic in svetnikov. Odsotnost je opravičil gospod Kordiš. Smo sklepčni. Lahko pričnemo z delom. Kot vedno lepo prosim, če izklopite mobilne telefone, da ne motite delo mestnega sveta. Današnja seja je brez navzočnosti občanov zaradi epidemije, zato dajem ne to na glasovanje, ki pravi Predlog sklepa: v skladu s 171. členom Poslovnika MOL-a, 16. seja mestnega sveta poteka brez navzočnosti občanov. Ugotavljam navzočnosti. Rezultat navzočnosti: 38.

Glasovanje poteka o tem sklepu, ki sem ga prebral.

Lepo prosim za vaš glas.

31 ZA.

0 PROTI.

Sprejeto.

V skladu s 171. členom Poslovnika Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana 15. seja mestnega sveta poteka brez navzočnosti občanov.

S sklicem ste prejeli tudi predlog dnevnega reda 16. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana. Obveščam vas, da s predlaganega dnevnega reda umikam 8b točko z naslovom: Predlog sklepa o določitvi dela plače za delovno uspešnost direktorici javnega zavoda Pionirski dom - Centra za kulturo mladih za leto 2019 iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu. Točki 8c in 8d ste preštevilčita, 8b in 8c. Po sklicu ste prejeli še predloga SK SDS in NSi za umik 9. točke s predlaganega dnevnega reda z naslovom: Predlog sklepa o nezaželenem zbiranju paravojaških milic in nacionalističnih organizacij v Mestni občini Ljubljana. Odpiram razpravo o dnevnem redu. Izvolte, gospod Horvat.

Najlepša hvala za besedo. Spoštovani gospod župan, spoštovane svetnice in svetnike, svetniki. V Svetniškem klubu SDS predlagamo umik 9. točke 16. seje mestnega sveta MOL in sicer Predlog Sklepa o nezaželenem zbiranju paravojaških milic in nacionalističnih organizacij v Mestni občini Ljubljana. Umik točke predlagamo zaradi dejstva, ker vsebine predloga sklepa kot ga predlaga Svetniški klub Levica podrobno ureja Zakon o varstvu javnega reda in miru, ki je bil sprejet 22. 6. 2006 ter v Zakonu o dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije z dne 9. 10. 2020. Zakon in zakon o dopolnitvah podrobno urejata vsa devijantna dejanja, ki ogrožajo življenje in zdravje ljudi in povzročajo materialno škodo. Prav tako so opredeljene sankcije ter organ nadzora le tega. Zavoljo tega v Svetniškem klubu SDS menimo, da je to področje že urejeno z zakonom in ni potrebno o tem sklepu odločati na seji mestnega sveta. Zato predlagamo umik 9. točke. Hvala.

Hvala lepa. Gospa Sojar.

Statut in poslovnik mestnega sveta jasno določata pristojnosti mestnega sveta. Opredeljevanje in odločanje o pobudi Svetniškega kluba Levica po mnenju našega svetniškega kluba tako ni pristojnost mestnih svetnikov. Tudi nismo svetniki pristojni, da v mestnem svetu izražamo svoja politična stališča, kot to želijo v pobudi od nas svetniki Levice. Gotovo nas večina želi, da sta v mestu in državi vzpostavljena red in mir, za kar skrbijo državne institucije, v mestu pa tudi dodatno mestno redarstvo. V državnem zboru so bile sprejete dopolnitve Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki navajajo kakšno obnašanje in združevanje posameznikov in skupin ni primerno in je celo kaznivo. Današnja razprava ob 9. točki bo zato zgolj politikantsko izmenjavanje mnenj. Ker pa smo v mestnem svetu predstavniki različnih političnih opcij lahko ta razprava hitro pripelje do nestrpnosti in neprimernih besed. In, če Levica želi simbolno gesto predlagamo umik točke in tako ohranimo--

--mestnega sveta. Hvala.

Gospa Honzak.

Hvala za besedo. Zdej, Statutarno pravna komisija v četrtek obravnavala gradivo za to, 9. točko in predlagani sklep in ugotovila, da ni v neskladju z zakonodajo ali katerimikoli drugimi predpisi. Tako, da vsaj s formalno pravnega vidika je sklep ustrezen in ne krši zakonodaje. Gre za simbolni sklep, s katerim bomo v Ljubljani odrekli dobrodošlico nezaželenim skupinam, ki izvajajo tudi protizakonito delovanje. Mestni svet pa je politično telo, ki lahko sprejema tudi politične izjave in v katerem pričakujemo tudi politične razprave tako, da v Levici bomo seveda glasovali proti umiku te točke z dnevnega reda.

Gospa Kociper.

Hvala lepa. V imenu svetniškega kluba samostojnih svetnikov bi povedala, da bomo glasovali proti umiku te točke z dnevnega reda. Strinjamo se z vsem, kar je bilo povedano glede skladnosti s poslovnikom, hkrati pa menimo, da gre za izjemno pomembno simbolno gesto tega mestnega sveta. Gre za ekscesni primer, ko skupina posameznikov misli, da lahko v praksi izpeljuje pooblastila, ki so v vsaki normalni in demokratični državi pridržana samo vojski in policiji. Ne glede na to, da imamo zdej po novem urejeno tut ustrezno zakonodajo, ki je "by the way" v državnem zboru ni potrdila samo stranka SDS in stranka Levica zanimivo, me veseli, da ste se zdaj premislili. Ne glede na to sem tudi v državnem zboru povedala, da je treba na vseh nivojih takšno ravnanje obsodit. Zato bomo absolutno za to, da se o tej točki razpravlja, da se tak sklep sprejme in glasovali proti umiku te točke z dnevnega reda. Hvala.