34. seja Mestnega sveta MOL

Mestni svet MOL

4. 7. 2022

Transkript seje

Spoštovane svetnice, svetniki. Pričenjamo s 34. sejo Mestnega sveta MOL. 39 navzočih. Odsotnost sta opravičili gospa Bon in gospa Kociper. Smo sklepčni, lahko začnemo z delom. Prijazno prosim, da izključimo mobilne telefone, da ne motimo. Prejeli ste tudi predlog dnevnega reda 34. seje MOL. Po sklicu ste prejeli predloga Svetniškega kluba SDS in samostojnih svetnikov, Dragana Matića in Katje Damij za umik predlagane 8. točke iz dnevnega reda z naslovom Predlog Odloka o kategorizaciji občinskih cest v Mestni občini Ljubljana. Ostale točke se ustrezno preštevilčijo. Odpriram razpravo o dnevnem redu. Gospod Matić, izvolite. Največ 1 minuta.

Predlog Odloka o kategorizaciji cest v Mestni občini Ljubljana vsebuje tudi ceste, ki niso v občinski lasti. Glede na celo vrsto sodb Ustavnega sodišča zadnjih let je to v nasprotju z ustavo, saj dve sodbi, prva iz leta 2011, druga iz letošnjega leta, sta razveljavili del odloka o kategorizaciji cest v MOL, saj se je kategorizacija nanašala na zasebno zemljišče. Obstaja še cela vrsta identičnih sodb, ki se nanaša na druge občine, prav o vsaki sodbi pa je ustavno sodišče zapisalo citiram: "Če so zemljišča, po katerih naj bi potekala javna cesta, ki jo občina namerava kategorizirati v zasebni lasti, mora občina takšna zemljišča pred kategorizacijo pridobiti s pravnim poslom oziroma v postopku razlastitve". Namesto, da bi te sodbe MOL upoštevala, jih ignorira, se sklicuje na neko 20 let staro sodbo in predlaga odlok o kategorizaciji cest, ki je v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije in zakoni. Tak predlog odloka je potrebno umakniti iz dnevnega reda. Hvala.

Hvala lepa. Gospod Igor Horvat.

Hvala za besedo. Razlog za umik, ki smo ga podali v Svetniškem klubu SDS so izdana mnenja Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, ker je eksplicitno navedeno, da MOL ne sme kategorizirati cest preko zasebnih zemljišč, dokler jih ne uspe pridobiti v svoje lastništvo. Predhodno pozitivno mnenje direkcije naj bi bilo po nekaterih informacijah sicer podeljeno na osnovi lažne listine, podpisane s strani uradne osebe MOL o urejanju lastništvu parcel. Za uradne osebe direkcije, podpisane pod mnenje naj bi bil že podan sum kaznivega dejanja in je obveščeno tako okrožno državno tožilstvo kot tudi Republika Hrvaška, saj so lastniki zemljišč tudi hrvaški državljani. Glede na to, da so po 145. členu Zakona o kazenskem postopku državni organi in organizacije z javnimi pooblastili tudi dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katere se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni--

Čas je potekel, gospod Horvat.

… /// … iz dvorane - nerazumljivo … /// …

Čas je potekel. To se ni slišalo, zato sem prekinil. Gospod Čerin, izvolite.

Hvala lepa za besedo. Naša svetniška skupina ne bo podprla tega umika, in sicer iz naslednjih razlogov. Mi smatramo, da je ravno direkcija za infrastrukturo dala soglasja k tej kategorizaciji. Delo tega projekta je bilo vloženo mnogo, mnogo dela. Sami vidite iz materiala, ki je dobesedno špeh. In akt je pomemben tako z vidika upravljavca infrastrukture, kot tudi meščank in meščanov. In bolje, da imamo akt sprejet, kljub temu, da je lahko prišlo do kakšne napake, nenamerne zaradi naslednjih razlogov. Zaradi neažurne zemljiške knjige, zaradi odkupov ali pa razlastitev, ki niso še izvedeni. Skratka--

Kolega Čerin, tudi tebe prekinjam, ker sem prej prekinil. Zato bom jaz potem še, imam pravico do tega oziroma lahko kdo drug. Držim se reda. Ni replike. Še kdo prosim? Zaključujem razpravo. Predno dam na glasovanje, bi jaz rad povedal še to, kar je mislil po moje kolega Čerin. Jaz nisem bil na seji našega kluba. Glasovanje na odboru za to točko je bilo 6/0. 6 za, nihče proti. To tudi nekaj pomeni. Ker odbor je sestavljen iz sestave tega mestnega sveta.

… /// … iz dvorane - nerazumljivo … /// …

Pa niso dali. Saj pravim, 6/0 je. Ugotavljam navzočnost po celotni točki. Rezultat navzočnosti: 39.

Glasovanje o PREDLOGU SKLEPA Svetniškega kluba SDS in samostojnih svetnikov g. Matića in ge. Damij za spremembo dnevnega reda: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog, da se s predlaganega dnevnega reda 34. seje mestnega sveta umakne 8. točka z naslovom "Predlog Odloka o kategorizaciji občinskih cest v Mestni občini Ljubljana".

… /// … iz dvorane - nerazumljivo … /// …

PREDLOG SKLEPA Svetniškega kluba SDS in samostojnih svetnikov g. dr. Dragana MATIĆA in ge. mag. Katje DAMIJ za SPREMEMBO DNEVNEGA REDA: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog, da se s predlaganega dnevnega reda 34. seje mestnega sveta umakne 8. točka z naslovom »Predlog Odloka o kategorizaciji občinskih cest v Mestni občini Ljubljana«.

Kaj še enkrat?

… /// … iz dvorane - nerazumljivo … /// …