17. seja Mestnega sveta MOL

Mestni svet MOL

16. 11. 2020

Transkript seje

Spoštovane svetnice, svetniki, gospe in gospodje, dober dan želim. Pričenjamo sejo 17. sejo Mestnega sveta MOL-a. Prisotnih je 34 svetnic in svetnikov, odsotnost so opravičili gospod Minodraš, gospa Zagožen, gospod Jakopovič, gospod Matić, gospa Damij, gospa Žekar. Obveščam vas, da je dvorana prezračena, da so mize, stoli, tipke in mikrofoni razkuženi. Smo sklepčni, lahko pričnemo z delom. Prijazno prosim, da izklopite mobilne telefone, da ne motimo delo in pa glede na epidemiološko situacijo predlagam, da se sejo v skladu s 171. členom Poslovnika Mestnega sveta poteka brez navzočnosti občanov. Ker mora o tem odločati mestni svet, dajem na glasovanje. Ugotavljam navzočnost: 31.

Glasujemo v skladu s 171. členom Poslovnika Mestnega sveta MOL-a: 17. seja Mestnega sveta poteka brez navzočnosti občanov.

Prosim za vaš glas.

33 ZA.

0 PROTI.

Hvala lepa.

V skladu s 171. členom Poslovnika Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana 17. seja mestnega sveta poteka brez navzočnosti občanov.

Odpiram pri tej točki razpravo o dnevnem redu 17. seje. Kaka razprava od dnevnem redu? Ni. Zaključujem.

Glasovanje poteka O PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet MOL-a sprejme Predlog dnevnega reda 17. seje Mestnega sveta.

Prosim za vaš glas.

29 ZA.

0 PROTI.

Hvala lepa.

Gremo na točko 1 dnevnega reda.

AD 1. POTRDITEV ZAPISNIKA 16. SEJE MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE LJUBLJANA

Gradivo ste prejeli. Odpiram razpravo o zapisniku. Ni razprave. Ugotavljam navzočnost. Rezultat navzočnosti: 31.

Glasovanje poteka O PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet MOL-a potrdi Zapisnik 16. seje Mestnega sveta MOL-a z dne 19. 10. 2020.

Prosim za vaš glas.

31 ZA.

0 PROTI.

Sprejeto.

Gremo na naslednjo točko, 2.

AD 2. VPRAŠANJA IN POBUDE SVETNIC IN SVETNIKOV TER ODGOVORI NA VPRAŠANJA IN POBUDE SVETNIC IN SVETNIKOV

Gradivo za to točko ste prejeli po sklicu seje. Pisno vprašanje z zahtevo za ustno predstavitev je poslal Svetniški klub Levica glede pogojev in sredstev za izvedbo šolanj na daljavo. Zdej, odgovor ste dobili pisni, a še vedno hočte ustno vprašanje? Boste, še vedno. Bomo dodal. Vprašanja in pobude so poslali gospa Sever glede asfaltiranje ceste v Šentvidu, gospod Horvat glede postavitve varnostne ograje ob obrežju Ljubljanice na makadamskem delu sprehajalne in kolesarske poti na ulici Ob Ljubljanici na Kodeljevem. Svetniški klub Levica glede prometne ureditve v Savskem naselju, novoletnega ognjemeta, praznične okrasitve Ljubljane. Gospod Stariha glede znižanja hitrosti na Celovški cesti, gospa Vrečko glede sodelovanja krajinskih arhitektov na prirejanju javnega prostora. Svetniški klub SD glede ureditve groba pokojnega ljubljanskega župana Jake Avšiča in Svetniški klub NSi glede prižiga lučk. Prejeli ste tudi odgovore na vprašanja s 16. seje. Besedo za ustno postavitev dajem gospe Urški Honzak, 3 minute.

Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog dnevnega reda 17. seje mestnega sveta.
Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi zapisnik 16. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 19. oktobra 2020.

Hvala za besedo. Najprej naj opravičim tovariša Jakopoviča, ki je sicer bil podpisan pod tole vprašanje, potem naj se zahvalim Oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje, da so nam že predčasno poslali pisni odgovor na naše vprašanje, ampak se nam zdi pomembno, da se tudi javno vsaj slišimo kej informacij glede stanja v ljubljanskih šolah v času epidemije tko, da bomo zastavil vprašanje še ustno. In sicer v času epidemije Covida 19 in obveznega šolanja na daljavo nas skrbi zagotavljanje enakih možnosti otrok glede informacijske tehnologije za izobraževanje na domu. Zato nas zanima kakšna je opremljenost otrok s primerno računalniško opremo in dostopnostjo do interneta. Sicer ob pomoči donatorjev, nevladnih organizacij in mednarodne solidarnosti je takih otrok, ki nimajo več primerne opreme in dostopa do interneta v drugi izvedbi šole na daljavo verjetno manj, ampak smo vseeno MOL prosili za nekaj podatkov, in sicer kako je z računalniško opremljenostjo otrok v osnovnih šolah na območju MOL? Koliko otrok oziroma družin v primeru večjega števila otrok še nima ustreznega računalnika in računalniške opreme? Koliko otrok nima dostopa do interneta oziroma ga zaradi slabe povezave ne more uporabljati? Kako poteka izobraževanje na daljavo pri teh otrokih, ki nimajo dostopa do interneta? In, ali imate podatek, ali je Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport je usmerjeno zbiralo te podatke, ali so ravnatelji morali sami se ukvarjat s to situacijo? Ob tem smo pa potem zastavili še nekaj vprašanj glede toplih obrokov v ljubljanskih osnovnih šolah in nas je zanimal, koliko toplih obrokov v ljubljanskih osnovnih šolah se pripravi na dan za učence in socialno šibkih družin in na kakšen način je organizirano njihovo razdeljevanje? Ali bo MOL ponovno organizirala dostavo toplih obrokov otrokom, ki ne živijo v bližini šol, kar je izvajala v času prvega vala epidemije ali ne, kot je bilo razvidno iz odzivov občine v medijih? Ali bo torej organizacija razdeljevanja toplih obrokov potekala drugače, kot v času prvega vala epidemije in zakaj? Hvala za odgovore že v naprej.

Sicer je večina vprašanj za ministrico ampak Marija, kar izvoli, gospa Fabčič bo podala odgovore.

Marija Fabčič

Spoštovani, gospodu Jakopiču smo pisno odgovorili takoj, ko smo uspeli na oddelku vzpostaviti organizacijo za tople obroke. Po poročanju šol so učenci po večini opremljeni z računalniško opremo za delo od doma, že spomladi smo pa največjo težavo zaznali pri družinah, kjer je v istem gospodinjstvu več šolajočih otrok, spomladi je bilo to 114 družin. Tako so šole družinam v stiski zagotovile šolske računalnike, ki jih sicer uporabljajo pri pouku računalništva in zanje tudi Mestna občina Ljubljana sofinancira približno četrt milijona letno, to je sicer v pristojnosti ministrstva in pomagali so jim pri vzpostavitvi in zagonu opreme. Tudi sedaj in spomladi, ko učitelji zaznajo težave pri posameznih učencih jim omogočijo pomoč preko telefona in tudi posredovanjem fizičnih gradiv preko pošte ali prevzema. Tudi mestna uprava in javni holding sta dala svoje stare, povsem uporabne računalnike z opremo, zagotovili smo z Telekomom vsaki šoli brezplačno po 10 kod za brezplačni dostop do interneta za učence in tudi Zavod za šolstvo po naših informacijah zagotavlja modeme. Natančni podatki glede donacije zasebnikov ali podjetij, ki so donirali šolam ne razpolagamo, saj jih tudi nismo zbirali, prav tako tudi ne z podatki ministrstva za šolstvo, zato predlagamo, da se zanje obrnete neposredno na ministrstvo. Čeprav smo prvotno predvideli, da tople obroke učenci prevzamejo v vseh šolah, smo šolam omogočili, da se zaradi različnih situacij kot so bolniške v kuhinji ali prijava le nekaj otrok na malico, kar bi vodilo v neracionalnost povežejo s sosednjimi šolami in skupaj organizirajo kuhanje in razdelitev toplega obroka. Tako smo v ponedeljek, ko smo začeli s kuhanjem razdelili 488 toplih obrokov, v petek je bilo teh obrokov že 1850. Le 30 staršev je sporočilo potrebo po prevozu, zlasti za otroke s posebnimi potrebami v specializiranih šolah. Zato jim hrano vozijo s šolskimi kombiji ali pa so se šole medsebojno dogovorile za prevzem hrane v šoli v bližini prebivališča. Zato ugotavljamo, da ni potrebe po enakem pristopu pri zagotavljanju toplih obrokov. Spomladi je bilo potrebno pridobiti tudi posebno odredbo poveljnika Republiške civilne zaščite, da smo sploh lahko odprli eno šolsko kuhinjo in tudi že spomladi smo ob naših izkušnjah opozarjali na izpostavljenost socialno ogroženih družin in na dejstvo, da ni mogoče na hitro in s prostovoljstvom nadomestiti dobre sistemske rešitve v šolah in zajeti prav vseh otrok. Vseh opravičencev bi bilo v Ljubljani samo v osnovnih šolah med 5000 in 6000. Hvala lepa.

Hvala lepa. Prehajamo na točko 3 današnjega dnevnega reda.

AD 3. POROČILO ŽUPANA

Bom poskušu čim hitreje prebrat. Aktualno dogajanje v mestni občini. 22. oktobra smo pri spomeniku v Kozlarjevi gošči udeležili Komemoracije ob Dnevu spomina na mrtve. 26. oktobra smo objavili razpise za sofinanciranje projektov in programov z različnih področij za leto 2021, 9. novembra pa razpis za oddajo umetniških ateljejev in prostorov v brezplačno uporabo za kulturne dejavnosti, poudarjam umetniških ateljejev v brezplačno. Roki za prijavo so različni, informacije so dostopne na naši spletni strani. Konec oktobra je Ljubljana v okviru 2. konference o e-mobilnosti postala naj e-mobilnostno mesto v Sloveniji. Konec oktobra smo prejeli certifikat Mladim prijazna občina do leta 2024. Certifikat smo prvič prejeli leta 2012. Ob 1. novembru – dnevu spomina na mrtve - smo položili vence k spomenikom na različnih lokacijah v Ljubljani - na Žalah na štirih lokacijah, pri Grobnici narodnih herojev, v Gramozni jami in pa na Sv. Urhu. Od novembra dalje v parkirni hiši Kongresni trg na ogled stalna razstava Svobodni, ki so jo pripravili v Pionirskem domu. V začetku novembra smo že tretje leto zapored položili spotikavce, s katerimi obujamo spomin na žrtve holokavsta. V začetku novembra smo posodobili aplikacijo Urbana, ki jo odslej lahko uporabljajo imetniki mobilnih telefonov s sistemom iOS, nadgradili smo jo tudi z mobilnim plačevanjem parkirnine Upark. 8. novembra smo ob zmagi Primoža Rogliča Ljubljanski grad osvetlili v rdečo. 12. novembra je Živalski vrt slavil 30. obletnico svoje izobraževalne službe in so se srečali z več kot milijonom obiskovalcev v tem času. 16. novembra smo ob mednarodnem dnevu strpnosti, na galeriji na prostem na ploščadi pred Slovensko hišo Figovec postavili mednarodno razstavo plakatov na temo strpnosti. Avtor razstave je svetovno znani grafični oblikovalec in ilustrator Mirko Ilić. Do 20. novembra lahko meščanke in meščani preko spleta glasujejo za Drevo leta 2020. Do 26. novembra je na Krakovskem nasipu ogled razstava Plečnik in Praga. Na mednarodnem sodelovanju je 30. oktobra bila izjemno zanimiva virtualna okrogla miza na temo kolesarjenja z gospodom Timmermansom, izvršnim podpredsednikom Evropske komisije. 4. novembra smo se udeležili spletne seje v okviru letne konference EUROCITIES "Mesta prihodnosti – ali imajo mesta prihodnost?" 5. in 6. novembra smo se udeležili virtualnega srečanja Mreže mavričnih mest. 11. novembra je na spletu potekala letna konferenca na temo kaj lahko naredimo več za participacije mladih. 12. novembra smo v okviru evropskega projekta BeePathNet preko spleta pripravili 3. Mednarodni posvet o urbanem čebelarjenju. Gostili smo novo veleposlanico Republike Avstrije. Na mestnem svetu področje bi pa izpostavu naslednje dve točki, izjemno pomembne zame je pa za vse nas je Ustavno sodišče Republike Slovenije v postopkih za preizkus ustavne pritožbe in pobude Pavla Zatlerja in drugih izdalo dva sklepa, s katerim je zavrglo ustavno pritožbo in pobudo glede gradnje povezovalnega kanala C0. Odločitev sodišča pozdravljam, saj nam omogoča nadaljevanje izvajanja projekta gradnje kanalizacije v Ljubljani ter povezovalnega kanala C0, s katerim izvršujemo kakovost bivanja prebivalcev Mestne občine Ljubljana ter občinah Medvode in Vodice. Glede na nove ukrepe vas seznanjam z dosedanjimi aktivnostmi, ki smo jih sprejeli v Ljubljani in smo jih poenotili skupaj tudi z vsemi mestnimi občinami. Zaustavljen javni potniški promet, do 30. novembra so vsa parkirišča brezplačna razen tistih v garažah. Govorim tista parkiriška, ki so v lasti mestne občine. Tisti, ki uporabljajo javne površine za gostinske vrtove in najemnike poslovnih prostorov so oprostili plačila od 19. oktobra do 30. novembra. Uporabnike javnih površin, ki so postavili ute za peko in prodajo kostanja pa smo oprostili 75 plačila, se pravi plačajo le 25% občinske takse. Tržnice v upravljanju našega LPT-ja ostajajo odprte, delujejo v skladu z navodili NIJZ-ja. Najemniki gostinskih lokalov ter prodajalci neživilskih izdelkov so oproščeni plačila najemnine v celoti. Vsem ostalim najemnikom pa plačujejo 50 %, govorimo za stojnice, kjer je seveda sadje in zelenjava. Javni vrtci tudi v prihodnje ostajajo odprti za nujno varstvo otrok. Starši so bili izjemno odgovorni, prvi teden je bilo 8% upravičenih otrok, prejšnji teden 17%. Pripravljamo tople obroke, zdej ste slišal kolk jih je bilo. UKC-u smo za zaposlene ponudili v uporabo Hostel Celica. In tudi, če bi bilo potrebno, pa očitno ni, ker imajo odličnega direktorja Poklukarja Gospodarsko razstavišče in dvorano Stožice. Zavodi s področja kulture so zaprti. Mestna knjižnica omogoča dostavo naročenega gradiva po pošti, oz. brezstični prevzem. Objekti za rekreacijo fitnes, savna, drsanje in podobno so zaprti. Vsa javna igrišča ostajajo odprta, pri njihovi uporabi je potrebno spoštovati navodila Vlade in NIJZ. Od danes je zaprt tudi Živalski vrt. Nadzor, ki smo ga izvajali nad vrtički v Črnučah ustavili do 31. januarja, iščemo rešitev. In pa naši vozniki LPP so se znova izkazali po svoji dobrodelnosti. Kot prostovoljci pomagajo UKC Ljubljana pri logistiki, čiščenju, dezinfekciji postelj in reševalnih vozilih. Hvala lepa vsem, ki pomagate tistim, ki so pomoči potrebni. Gremo na kadrovske zadeve.

AD 4. KADROVSKE ZADEVE

Prosim gospoda Čerina, da poda uvodno obrazložitev. Gradivo ste pa prejeli.

Hvala za besedo, gospod župan. Cenjene kolegice in kolegi. Komisija vam v presojo in v sprejem predlaga 5 sklepov in 1 mnenje. Hvala lepa.

Gremo na prvo točko. Predlog Sklepa o imenovanju predstavnikov v Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Razprava prosim. Kar izvol, opa, kar izvolijo, lepo prosim. Kar po vrsti ne, gospod Slabe.

Ja, gospod župan, hvala lepa za besedo. Zdej, pred seboj imam sklep, kjer naj bi danes v Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu kot predsednika tega sveta imenovali Janeza Stariho. Zdej jaz, kot tudi Svetniška skupina Slovenske demokratske stranke smo proti njegovemu imenovanju. Pa poglejmo zakaj. Gospod župan, vi in gospod Čerin, ki je predsedujoči komisiji za imenovanja in še nekateri svetniki verjetno niste seznanjeni s pisanjem Starihe na socialnih omrežjih. Pa vam bom prebral nekatera njegova sporočila, citiram:"Sinoči smo se policajem pustili namlatiti, naša napaka. Tudi moja osebna napaka, ker sem od nekoga dobil informacijo, da policaji ne bodo nasilni in, da ne bodo provocirali. Prihodnji petek bo "showdown", ljubezni ni več. No, z moje strani je itak že prej ni bilo." In zraven še slika bejzbol kija in smrt janžizmu. Naprej: "Policaji so žal sinoči prestopili mejo dopustnega, prihodnji petek ne bomo več tako milostni." Torej, tukaj je več kot očitno spodbuja k nasilju nad policiste. Pred pričetkom proslave dneva državnosti pa je zapisal sledeče: "Banda domobranska že vadi govejo muziko. Tudi protiprotestniške ograje že čakajo. Tresejo se jim hlače." Torej glasbenike narodnozabavne muzike imenuje za bando domobransko. Gremo naprej, potem je pod profilom Vlade RS na twitterju, kjer sta se slikala Urška Janša, torej žena predsednika vlade in žena Pompeja, torej državnega sekretarja je napisu pod to sliko "klerofašistki". Gremo naprej, poslanki državnega zbora Alenka Jeraj je nekomu drugemu na twitterju napisal odgovorila oziroma napisala: "V čem je problem komuniciranja, enemu Kacin ni všeč, drugemu Hojs. To, kar je pa pomembno in govorijo vsi pa so maske, razkuževanje rok in razdalja 1.5 metra. Še narisano imate, kaj bi še radi?" Na kar Stariha odgovori: "Kuzla, tiho, k nogi." Torej, poslanko državnega zbora imenuje kuzla. Ali bomo to dovolili v mestnem svetu, da ženske imenuje klerofašistke in kuzle? Mestne svetnice, kako bi se vi počutile, če bi vam Stariha kaj takšnega napisal? Gospod župan, vi imate mamo, ki jo imate zelo radi. Pa ne boste dovolili, da mestni svetnik tako piše o ženskah. Ali se vam to zdi normalno? Ker danes glasujemo o njegovem imenovanju. Gremo naprej, potem Borut Pahor je napisal isto na twitterju: "Ob 30. obletnici prve spravne slovesnosti V breznu pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu je napisal: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča. Če se konča, se začne trpljenje." Nakar mu Stariha odgovarja: "Spravo si zatlači v svojo vagino." Torej, kot prvo, to je žaljenje vseh žrtev na katerikoli strani. Kot drugo, to ne samo, da žali Boruta Pahorja ampak žali institucijo predsednika republike. Naprej, potem je napisal "Nacifašist Janez". Torej predsednika vlade označuje za nacifašista. Gospod župan, vi ste s predsednikom vlade verjetno sedaj pogovarjate že zaradi koordinacije zaradi v boju z epidemijo. Pa bi se vi pogovarjali s predsednikom vlade, če bi on bil nacifašist, kot pravi Stariha? Gremo naprej, Stariha je napisal: "Težava partizanov je bila ta, da so bili premalo dosledni in natančni pri likvidaciji izdajalcev. Danes eni ne bi kokodakali." Torej, tukaj bi Stariha vse, ki se z njim ne strinjajo, torej vsak, ki se z njim ne strinja je avtomatično izdajalec, enostavno likvidiral. Kot Stalin, ni ljudi, ni problema. Vi, gospod župan, pa že vseskozi ponavljate, da je Ljubljana mesto heroj in sprejema vse različnosti. Ne nazadnje je mestni svet na prejšnji seji sprejel nekakšen simbolen sklep, kjer so nacionalistične in paravojaške skupine nezaželjene v mestu. Danes pa glasujemo o Starihi, ki žali vse poprek po družbenih omrežjih, povrh vsega pa še piše, da so jih premalo pobili. Ker ravno tuki naprej je napisal: "Žal so jih pospravili premalo, zato je danes tako, kot je. Fašizem potomcev domogranske svojati je v vzponu. Zanikanje sodelovanja z okupatorjem, zanikanje holokavsta. Stranka SDS vodi fašističen pogrom nad slovenskim narodom. Bomo še kar pridno tiho?" In potem še objavi tuki sliko iz hude jame, kjer so jih na tisoče žive zakopali, od otrok do žensk in se še hvali s tem. Hvali se s tem in v bistvu napoveduje, da je potrebno to v Sloveniji ponoviti. To je bolano in nevarno hkrati. Stariha pa očitno tudi nima dobrega spomina, saj bi lahko vedel, da je SDS že zdavnaj obsodila vse tri totalitarne režime, od fašizma, nacizma do komunizma. Pa še nekaj ne, moj praded je pol leta bil zaprt na Rabu. Preživel je zato, ker so Italijani kapitulirali. Kakšen mesec kasneje pa ga ne bi bilo nazaj. Zato ne bom dovolil, da Stariha žali spomin na mojega pradedka s tem, ko mene kot člana SDS označuje za fašista. Danes živijo v demokraciji in lahko relativno svobodno izražamo svoja mnenja brez, da bi nas kdo preganjal. Ampak ne more Stariha pričakovati, da bo lahko žalil ljudi in zagovarjal ponovni kaos klanja in ubijanja. Mestni svet ga bo pa zato še nagradil z imenovanjem kot predsednika sveta. Ja pa kaj se pa gremo? A boste res to dopustili gospod župan? Ker vi ste župan vseh prebivalcev Ljubljane, ne samo tistih, ki so vas volili. Vsekakor imate že dolgo kariero in življenje, pa ne boste sedaj pri vaših skoraj 68. letih dopustili takšno imenovanje. Lepo vas prosim, pa ne moremo do dopustiti v tej prečudoviti mestni hiši. V kolikor boste mestni svetniki izglasovali njegovo imenovanje potem to pomeni, da se strinjate z vsebino njegovega pisanja po družbenih omrežjih. Dajmo tokrat stopiti skupaj na eni in na drugi strani in glasujmo proti imenovanju Starihe, ker tako bomo dali simbolno gesto ne samo prebivalcem Ljubljane ampak cele države, da poniževanje drugo mislečih in pozivanje h kaosu ter likvidacijam je v mestu nezaželjeno, zavržno in Ljubljana takšnega ravnanja in zapisov ne odobrava. Zato predlagam, da se komisija za imenovanje ponovno sestane in izbere predsednika, ki si zasluži biti predsednik sveta. Toliko.

Moram povedat, res si bom vzel tolk časa jst. Svoje stališče ne menjam in še vedno trdim, da je Ljubljana mesto, kjer živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti. In mnogo tega kar ste reku jst soglašam. O twittih imam svoje mnenje, sem tut napisu ga tut predsedniku vlade, da je mnogokrat bolje, da prsti počivajo ne zato tudi jst ne twittam, ne znam, se nočem naučit ne. Če mi gospoda Stariho ne imenujemo, kar bi imelo nek pomen, ga ne mormo izključit kot člana mestnega sveta, ker je bil izvoljen. Izvoljen s svojimi stališči taki, ki je. Je pa dejstvo ne, da jst vse v tej sobi pozivam, da prenehajo z žalitvami. Da, če ne mormo živet skupaj, če se ne mormo pozdravljat lepo, da si ne odmagamo. In taka stališča pa sem jst, moje stališče poznate, na levi opciji, zagovarjam partizane, partizanke, ki so prinesli svobodo, ampak spoštujem tut druga mnenja. Tut povedu sem, da bo zlo jasno in pa zlo spoštljivo, da dokler bom jaz na tem mestu, v Ljubljani ne bo domobranskih spomenikov, ker enostavno pač pašejo k izdajalcem in drugač ne znam rečt ne. In tole, kar ste zdej naštel je za kateregakoli v Ljubljani popolnoma neprimerno. Tko, da jst tut tlele se pridružujem ne k pozivu ne gospodu Starihi ne, tovarišu Starihi, kar mu je ljubše, da v principu s takimi twitti preneha. Njemu in vsem drugim, ki s svojimi twitti druge žalijo. Ampak danes o tem razpravljamo,--