4. seja Mestnega sveta MOL

Mestni svet MOL

20. 5. 2019

Transkript seje

Dober dan želim. Spoštovane svetnice, spoštovani svetniki, pričenjamo 4. sejo mestnega sveta. Na seji je navzočih 38 svetnic in svetnikov. Odsotnost je opravičil gospod Koprivc. Smo sklepčni, lahko pričnemo z delom. Lepo prosim, če izključite mobilne telefone, da ne motimo delo mestnega sveta. Prehajamo na predlog dnevnega reda 4. seje mestnega sveta, ki ste ga prejeli s tem, da sporočam, da umikam 8. točko z dnevnega reda: Predlog akcijskega načrta Ljubljana občina po meri invalidov. Razlog je preprost. Ko se naše strokovne službe z amandmajem odbora ne strinjajo in pripravili bojo ne poročilo al bomo oglasili se.., ne strinjajo se v tem, da si ne znamo predstavljat kako mi delamo gradiva, ki niso, ne nastajajo znotraj mestne občine. Tko, da bojo naslednji odbor bom prosil še enkrat za to poročanje ne, pol se bomo zmenil. Odpiram razpravo o dnevnem redu. Minuta. Ni razprave. Potem prehajamo. Ugotavljam navzočnost. Rezultat navzočnosti: 34.

Glasujemo O PREDLOGU dnevnega reda: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme Predlog dnevnega reda 4. seje Mestnega sveta z umikom 8. točke.

35 ZA

0 PROTI

Hvala lepa.

AD 1. POTRDITEV ZAPISNIKA 3. SEJE MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE LJUBLJANA

Pripombe na zapisnik prejšnje seje. Ni. Ugotavljam navzočnost. Rezultat navzočnosti: 35.

Glasovanje poteka O PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi Zapisnik 3. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 15. aprila 2019.

39 ZA

0 PROTI

Hvala lepa.

AD 2. VPRAŠANJA IN POBUDE SVETNIKOV TER ODGOVORI NA VPRAŠANJA IN POBUDE

Gradivo za to točko ste prejeli s sklicem in po sklicu seje. Pisno vprašanje z zahtevo za ustno predstavitev je poslala gospa Mojca Sojar glede oprostitve doplačila komunalnega prispevka za prostovoljna gasilska društva. Robi, boš dal odgovor? Oziroma počakmo, da še do konca ne. Potem vprašanja in pobude so poslali gospod Grega Ciglar glede uvedbe rumenega pasu na Tržaški cesti. Gospa Ana Zagožen glede tekočih stopnic v Linhartovem podhodu za Bežigradom. Razpis je zunaj. Tako, da še jaz povem ne pri tej točki, bo pisal. Gospa Ida Medved glede namestitve dvigal v starejših blokih v Ljubljani, vožnja s kolesi po grajskem griču. Svetniški klub Levica glede preverjanj izpolnjevanja pogojev upravičenosti do stanovanja JSS MOL po letu 2003. Zapiranje poslovalnice Pošte Slovenije v Ljubljani, voznih redov LPP, obnove stopnic na Ulici Reber. Gospa Ksenija Sever glede postavitve hitrostnih ovir v Kladeh. Gospa Asta Vrečko glede nadzora oglaševanja neprimernih vsebih. In glede odprtja dialoga med uporabniki Roga in MOL-a. Gospa Mojca Škrinjar glede Kovinarske ulice, Šentviškega predora in štiripasovnice, optičnega omrežja v Šentvidu, otoških igrišč v Šentvidu. O vzdrževanju območja Na Jami, na Trgu Komandanta Staneta. Gospa Urška Honzak glede prenosa dežurne službe za odrasle iz ZD Ljubljana na UKC Ljubljana. In pa prejeli ste tudi odgovore na vprašanja s tretje seje. Besedo za ustno postavitev vprašanja dajem gospe Mojci Sojar, 3 minute.

Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog dnevnega reda 4. seje mestnega sveta skupaj s spremembo (umik 8. točke).
Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi zapisnik 3. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 15. aprila 2019.

Hvala lepa. Spoštovani in spoštovane. Ker je tale čas zelo kratek, moram kar hitro postavit svoje ustno vprašanje, tako kot je bilo postavljeno je mestna uprava dobila, se je gotovanj zanj, nanj dobro pripravila in bo tudi dobro odgovorila. Vsem ostalim bi pa rada razložila zakaj je pravzaprav prišlo do tega našega ustnega vprašanja. Verjetno spremljate, oziroma je kdo izmed vas tudi gasilec in veste, da imamo v Ljubljani v 17. četrteh kar 35 gasilskih domov, v katerih delujejo prostovoljni gasilci. To so možje in žene, fantje in dekleta, ki kar kakšno svojo prostovol to se prav urico prostega časa darujejo za to, da pomagajo drugim v primeru nesreč ali pa česa drugega in tega, kot ugotavljamo je očitno vedno več, ker Mestna občina Ljubljana želi v zelo kratkem času poleg ene že delujoče stalne gasilske brigade postavit še 3 stalne gasilske brigade. Vsi ti gasilni domovi že obstoječi so nekateri stari tudi preko 100 let. V poročilu o izvrševanju proračuna lanskega piše, da so bili kaj je bilo obnovljeno, kaj je bilo zamenjano, oprema in tako naprej. So pa ti domovi zdej že v teh 150-ih ali pa 70-ih letih prostorsko morda postali neustrezni. Namreč: povečali so se tudi gasilski avtomobili, kamioni in po navadi imajo v teh garažah, kjer imajo postavljen kamion tudi gasilsko opremo. Če jo poznate ali pa ne, ampak teh stvari je kar veliko. In zato se gasilni domovi, prostovoljno gasilska društva odločajo za postavitev novih garaž, za obnovo garaž in tako naprej in MOL jim pri tem zaračuna komunalni prispevek. Prakse v različnih občinah so različne. V lanskem letu je bilo tko po nekem hitrem izračunu jim zaračunanega okrog 10.000 eur komunalnega prispevka. Mislimo, da za MOL to ni nek velik znesek, za prostovoljna gasilska društva bi pa to že bil znesek, s katerim bi lahko drugače operirala, če jim tega ne bi bilo treba plačat. Financirajo se ta društva iz treh virov, nekaj tudi lastni viri in navadno morajo pri vsaki svoji dejanju, kar bodo obnavljali investiciji dati zraven polovico svojih lastnih sredstev. Nekaj jim zagotavlja MOL iz proračuna zato, ker so pač lokalna javna služba, ampak velikokrat morajo sami nekaj dodat. Zato sprašujemo MOL in upravo ali je razmišljala, da bi prostovoljnim gasilnim društvom oprostila plačilo..

..komunalnega davka v celoti ali pa vsaj delno. Hvala lepa.

Odgovor bo podal gospod Kus, ta čas ko hodi ne, gospa Sojar, to je poskus poceni nabiranja točk ne. Vam bom povedu gasilci kaj vse

Ne, pa ne.

Pa ja. Vam bo gospod Kus povedal kaj delamo vse za prostovoljne gasilce, pa boste videli, da smo za primer ne samo za Slovenijo ampak tudi drugje. Govorim prostovoljna gasilska društva. Zdej bo pa povedu.

… /// … iz dvorane - nerazumljivo … ///

Ljubljana je za vzor celi Sloveniji drugje. Vsi bi radi prišli v Ljubljano. A vam povem zdej, da nas prosijo iz Dola, da jim pomagamo. No pejt.

mag. Robert Kus

Spoštovani župan, podžupanji, podžupani. Spoštovane svetnice in svetniki. Poveljnik gasilske zveze Slovenije Franci Petek je na letošnji skupščini Gasilske zveze Ljubljana izjavil, da je MOL zgled organiziranosti javne gasilske službe in seveda tudi sofinanciranj prostovoljnih gasilcev. To dokazujejo tudi izvedena reševanja ob nesrečah, ena izmed teh je znana intervencija oziroma reševanje pred kratkem na Beblerjevem trgu pa seveda tudi številke iz Odlokov o Proračunu Mestne občine Ljubljana. Mestna občina Ljubljana že vrsto let financira in sofinancira prostovoljnim gasilcem zdravstvene preglede operativnih članov prostovoljnih gasilskih enot, nezgodno zavarovanje za člane, dodatno zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, nakupe osebne zaščitne opreme, nadomestila osebnih dohodkov za čas vaj in intervencij, nadomestila poškodovane opreme v času intervencij, tehnične preglede gasilskih vozil in osnovna popravila teh, 70% sofinanciranja nakupa novih gasilskih vozil, nakup reševalne opreme, izvajanje usposabljanj. Sofinanciramo vzdrževanje gasilskih domov, čeprav moram opozorit, da so le ta lastnina društev. Prav tako jim pomagamo pri zagotavljanju zemljišč za dozidave ali novogradnje gasilskih domov in pri opredeljevanju namembnosti le teh. Že vrsto let gasilska vozila Gasilske brigade Ljubljana brezplačno darujemo prostovoljnim gasilskim društvom. S tem jim zagotavljamo vse potrebne pogoje za izvajanje njihovega poslanstva. Za navedene naloge bomo prostovoljnim gasilcem v letošnjem letu namenili 1.183.000 eur. Mestna občina Ljubljana ima za postopke odmere komunalnega prispevka sprejet Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč za območje MOL iz leta 2011 in le ta je osnova za odmero komunalnega prispevka. V navedenem Odloku ni predvidene oprostitve za plačilo komunalnega prispevka za navedene objekte. Trenutno nimamo namena spreminjati tega Odloka. Hvala lepa.

Tko, da imam jaz vseeno prav gospa Sojar. Še vedno za tem stojim ne.

Hvala za odgovor.