6. seja Mestnega sveta MOL

Mestni svet MOL

8. 7. 2019

Transkript seje

Dober dan želim. Spoštovane svetnice, svetniki. Predlagam, da pričnemo 6. sejo Mestnega sveta MOL-a. Prisotnih je 37 svetnic in svetnikov. Smo sklepčni, lahko pričnemo z delom. Opravičili so se gospa Lozej, gospod Horvat, gospa Ferenčak. Vljudno prosim, če izklopite mobilne telefone, da ne motimo delo mestnega sveta. Prehajamo na razpravo in predlog dnevnega reda 6. seje MS MOL, ki ste ga prejeli. Po sklicu ste prejeli še predlog za razširitev dnevnega reda z novo 14. točko z naslovom Predlog Sklepa o soglasju k osnutku besedila pravnega posla – kupoprodajne pogodbe za poslovno stavbo na naslovu Kersnikova ulica 4. In po sklicu seje ste prejeli tudi predlog Svetniškega kluba Levice za umik predlagane 11. točke z naslovom Predlog Sklepa o določitvi cen programov predšolske vzgoje v javnih vrtcih in dodatnih ugodnosti za starše. Ostale točke se ustrezno preštevilčijo. Odpiram razpravo o dnevnem redu. Največ 1 minuta. Izvolte gospa Honzak.

O našem predlogu za umik točke z dnevnega reda. Sprejem tega sklepa bo prinesel povišanje cen v javnih vrtcih za 14% in sicer za starše otrok v vseh dohodkovnih razredih. S predlaganim ukrepom se kljub določenim dodatnim znižanjem plačil staršev, delež njihovega plačila povprečno zvišuje iz 26,2% na skoraj 29% izračunanih stroškov programa. Delež, ki se zaračuna staršem je sicer odvisen od finančnega stanja družin, vendar bi predlagano povišanje bolj prizadelo starše, ki spadajo v nižje dohodkovne razrede. V Levici se zavzemamo za enake možnosti vseh otrok in mladim družinam in tistim z nižjimi dohodki bo Mestna občina Ljubljana, če bo predlagani ukrep sprejet povzročila še dodatne socialne stiske. MOL bi lahko skladno z zakonodajo prevzela večje stroškovno breme, s čimer bi znižali znesek na položnici in s takšnim ukrepom bi spodbudili še večji vpis otrok v vrtce. V skladu z navedenim predlagamo, da za pokritje razlike v ceni poiščete druge vire financiranja.

Ugotavljam navzočnost po celotni točki. Rezultat navzočnosti: 39.

Glasovanje poteka O PREDLOGU SKLEPA Svetniškega kluba Levice, ki pravi: Mestni svet Mestne obične Ljubljana sprejme predlog, da se s predlaganega dnevnega reda 6. seje Mestnega sveta umakne 11. točka z naslovom: Predlog Sklepa o določitvi cen programov predšolske vzgoje v javnih vrtcih in dodatnih ugodnosti za starše.

Lepo prosim za vaš glas.

13 ZA

20 PROTI.

Ni sprejeto.

Gremo potem na glasovanje o drugem predlogu: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog, da se predlagani dnevni red 6. seje Mestnega sveta razširi z novo 14. točko z naslovom: Predlog sklepa o soglasju h osnutku besedila pravnega posla - kupoprodajne pogodbe za poslovno stavbo na naslovu Kersnikova ulica 4.

Prosim za vaš glas.

25 ZA.

0 PROTI.

Sprejeto.

In zdaj glasujemo o dnevnem redu: Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme Predlog dnevnega reda 6. seje Mestnega sveta skupaj s spremembo.

Prosim za vaš glas.

21 ZA.

0 PROTI.

Hvala lepa. Sprejeto.

Gremo na točko 1, zapisnik 5. seje.

AD 1. POTRDITEV ZAPISNIKA 5. SEJE MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE LJUBLJANA

Razprava prosim. Ni razprave. Ugotavljam navzočnost. Rezultat navzočnosti: 34.

Glasovanje poteka O PREDLOGU SKLEPA: Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi Zapisnik 5. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 17. junija 2019.

Prosim za vaš glas.

35 ZA

0 PROTI.

Sprejeto.

Gremo na 2. točko.

AD 2. VPRAŠANJA IN POBUDE SVETNIC IN SVETNIKOV TER ODGOVORI NA VPRAŠANJA IN POBUDE SVETNIC IN SVETNIKOV

Gradivo ste prejeli po sklicu seje. Pisno vprašanje z zahtevo za ustno predstavitev je poslal SK Levica glede dodeljevanja denarne pomoči MOL. Vprašanja in pobude so poslali gospa Škrinjar glede kriminalnih dejanj, ki naj bi jih zagrešili migranti kompleksa enonadstropnih stavb ob Celovški cesti nasproti Kina Šiška, turistov v Ljubljani, migrantov aziatskega videza. Svetniški klub Levica glede projekta Tivolski lok, parkiranje v Savskem naselju, obveščanje invalidske organizacije, prenove Baragovega semenišča, gospod Igor Horvat glede pločnikov na Mencingarjevi ulici. Gospa Ana Zagožen glede prireditve Nosil bom rdečo zvezdo, sej sem jo čakal v soboto, jo ni bilo, tudi to ne. Gospod Uroš Minodraš glede oglasnih sporočil na avtobusih LPP. Gospa Urška Honzak glede oprostitve plačila turistične takse študentom. Gospa Maruša Babnik glede prometne varnosti za otroke, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana. Gospa Asta Vrečko glede omejevanja gibanja v stanovanjsko poslovnem objektu Tribuna, Mesarskega mostu, zapor Kongresnega trga v času kulturnega dogodka Festivala Ljubljana. Svetniški klub NSi glede divjih parkirišč. Gospod Jožef Horvat glede poseka dreves ob Šlandrovi cesti. Prejeli ste tudi odgovore na vprašanja s 5. seje Mestnega sveta, prav tako ste prejeli odgovore na nekatera vprašanja gospe Mojce Škrinjar s te seje in sicer glede domnevnih kriminalnih dejanj migrantov kompleksa stavb ob Celovški cesti in migrantov. Besedo za ustno postavitev vprašanja dajem gospodu Milanu Jakopoviču, 3 minute.

Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog, da se s predlaganega dnevnega reda 6. seje mestnega sveta umakne 11. točka z naslovom »Predlog Sklepa o določitvi cen programov predšolske vzgoje v javnih vrtcih in dodatnih ugodnosti za starše«. Ostale točke se ustrezno preštevilčijo.
Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog, da se predlagani dnevni red 6. seje mestnega sveta razširi z novo 14. točko z naslovom »Predlog Sklepa o soglasju k osnutku besedila pravnega posla – kupoprodajne pogodbe za poslovno stavbo na naslovu Kersnikova ulica 4«.
Mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejme predlog dnevnega reda 6. seje mestnega sveta skupaj s spremembo.
Mestni svet Mestne občine Ljubljana potrdi zapisnik 5. seje Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana z dne 17. junija 2019.
Milan Jakopovič

Hvala lepa za besedo. MOL na osnovi Odloka o denarni pomoči ter ob uporabi Zakona o socialno varstvenih prejemkih, socialno šibkejšim občanom in občankam zagotavlja denarne pomoči. Osnovni znesek denarne pomoči Mestne občine Ljubljana znaša 190 eur. Za postopek v zvezi z dodelitvijo denarne pomoči pa je pristojen Center za socialno delo Ljubljana. Odlok o denarni pomoči sicer govori o upravičencih do denarne pomoči iz proračuna MOL, ki z lastnim dohodkom do 30% presegajo minimalni dohodek za posameznega družinskega člana, to je cenzus približno 510 eur. Ob uporabi Zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki je vedno v povezavi z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se pri dodeljevanju denarne pomoči varstveni dodatek ne upošteva kot lastni dohodek. Po naših podatkih nekatere enote CSD Ljubljana tolmačijo zakonodajo tako, da varstveni dodatek štejejo kot lastni dohodek ter prosilce upravičence do varstvenega dodatka, ki se na MOL obrnejo po pomoč zavrnejo, kar pomeni neenotno obravnavo, saj se tovrstna praksa ne izvaja v vseh enotah CSD Ljubljana. Vprašanje se glasi ali ste seznanjeni z različnim dolmačenjem zakonodaje zaposlenih na CSD Ljubljana pri dodeljevanju denarne pomoči? Koliko je bilo zavrnjenih vlog v zadnjem letu zaradi upoštevanja varstvenega dodatka kot lastnega dohodka in na kakšen način boste zagotovili enotno obravnavo prisilca za denarno pomoč, sredstva za katero so zagotovljena iz proračuna MOL? Hvala lepa.

Odgovor bo podala gospa Tilka Klančar. Sicer je to vprašanje za parlament, tam kjer ste doma ne. Tam bi to postavil njim ne, ne nam ne, ampak naj bo ne.

Tilka Klančar

Hvala lepa za besedo. Hvala lepa za vprašanje. Spoštovani svetniki, spoštovane svetnice. Mestna občina Ljubljana je v okviru Odloka o denarni pomoči zagotavlja 6 vrst pomoči socialno šibkejšim občanom in občankam. O pravici pa odloča Center za socialno delo. V letu 2018 je pomoč prejelo 6.558 upravičenk in upravičencev. Zavrnjenih je bilo 635 vlog in vloženih 15 pritožb, ena med njimi zaradi upoštevanja varstvenega dodatka. V prvi polovici letošnjega leta je bilo ob primerljivem številu odločb vloženih 6 pritožb, med njimi ena zaradi varstvenega dodatka. Lani je bilo iz naslova denarnih pomoči iz mestnega proračuna dodeljenih preko 1.160.000 eur. Prepričani smo, da pri dodeljevanju mestnih denarnih pomoči sodelavci Centra za socialno delo Ljubljana na vseh enotah postopajo strokovno in usklajeno. Napake se seveda vedno lahko primerijo, kar pa ne zmanjšuje našega zaupanja v pravilnost vodenja teh postopkov. Upravičencem so na voljo tudi vsa pravna sredstva kadar menijo, da so jim bile na prvi stopnji odločanja kršene pravice. Hvala lepa.

Tle ni kej dodat. Tilka, če lahko dopolnem to, kar je gospod Jakopovič postavil, to se večkrat postavi vprašanje na dnevu odprtih vrat, ko prihajajo s svojimi spremljevalci ne. Zdej, očitno je problem, ali tudi znamo prav napisat, al ne razumejo vse kar se jim pove in potem do teh problemov resnično prihaja ne, da se pritožujejo o različni obravnavi in na različnih CSD-jih, ampak to morate drugje rešit, pri ministrici, ne pri meni ne. Jaz sem mu pa tut to povedal, tako da veste, smo to naprej sporočili a ne.

AD 3. POROČILO ŽUPANA

Imate gor o aktualnem dogajanju v Mestni občini. Smo bili spet uvrščeni - CNtraveler nas je uvrstil med 20. najlepših Evropskih mest, ki jih je treba obiskat. Smo bili junija na konferenci. En.občina & En.menadžment izbrani za energetsko najprodornejšo slovensko občino. 18.6. smo odprli stanovanjsko poslovni kompleks Polje IV in nov prizidek O.Š. Vič. Polje IV pomeni 64 stanovanj. 19.6. je bil start kolesarske dirke po Sloveniji na Kongresnem trgu. Odprta je bila razstava Miljenka Licula Oblikovanje za državo. 20. junija smo beležili svetovni dan beguncev in ne migrantov. 20.6. je potekala 3. delavnica evropskega projekta ERBforDAN za uporabnike Golovca. 21.6. se je zaključil 11. Festival v Ljubljani, izvedenih je bilo 48 brezplačnih dogodkov. Število gledalcev je pa 20.000. 22.6. se je s parado končal festival Parada ponosa in v Mestni hiši je bila razstava Prseganje kulture poniževanja. 27.6. smo odprli prenovljeno otroško igrišče v vrtcu Zajčja Dobrava. Junija smo se že 3. zapored uvrstili na lestvico TOP 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu, The Copenhagenize Index, zasedli smo 14. mesto, padli smo za 6 mest. Avtorji menijo, da Ljubljana nedvomno zasluži pozicijo med top 20 kolesarskih mest zaradi nenehnih prizadevanj k novih rešitvam kolesarjem prijaznemu razvoju mesta. Pomanjkljivosti pa so slabo čiščenje snega s kolesarskih stez in to posebej v tej zimi, ko ni bilo nič snega, pa se vprašte kdo je to sporoču naprej ne. In pomanjkanje varovanih kolesarnic posebej za e-kolesa. Še enkrat pravim. Jaz si ne znam predstavljat, da bi delal varovane kolesarnice tu v centru mesta, kajti potem bi morali povsod naredit. Mi smo v Polju IV, v tem našem bloku naredili kolesarnico v prostoru, kjer bi lahko bilo krasno stanovanje in to so dolžna delat podjetja, pa univerze oziroma fakultete. Odprli smo bobrišče v živalskem vrtu. Kdor ni bil 1.7. na ponedeljek, Opera Aida odprti 67. Festival Ljubljana. Naš kolega Brlek je res izvrsten s tem svojim programom ne. Bilo je čez 5.000 obiskovalcem. Potem smo začeli mednarodni mesec brez plastike. Naravni rezervat Mali Rožnik, odstranjevali invazivno tujerodno rastlino. Še to vam povem, da tudi vse tiste strešnike, ki so ostali smo vse pospravili tudi ne z našega zemljišča. 4.7. so se na seji skupščine sešli družbeniki Javnega Holdinga Ljubljana in potem tudi Svet ustanovitve javnih podjetij. Dobili smo, sprejeli smo nov Poslovni načrt podjetja, javnega podjetja Vodovod Kanalizacija Snaga. Načrtovani so tudi pozitivni rezultati 185.000. Poslovni izzid januar-maj je bilo pa Javni holding- plus, Energetika - plus, VO-KA Snaga - minus in pa LPP - minus, 780.000 eur. To je tisti, ki razlaga, da bi še pocenili ne, pri čemer dajemo 13.000.000 subvencije za LPP. Imeli smo koncert naše častne meščanke Svetlane Makarovič. Škoda, ker niste prišli, ker je bilo izvrstno. Tisti, ki niso bili, ostale sem vidu ne. 5.7. smo se udeležili slavnostne seje občinskega sveta Občine Medvode, odprtja nove tržnice. Moram pohvalit javno prof. Koželja, ker je bil avtor tega prostora, Medvode so postale druga občina, mnogo lepša. Dobili so amfiteater za prireditve, dobili so tržnico, ki je izvrstna in dobili so še otroško igrišče z rastlinami, ki jih sami vzdržujejo. Potem, 7.9. bo v Vatikanskih muzejih razstava našega muzeja in galerij, Plečnikova razstava. Danes smo se udeležili odprtja 20. poletne šole Ekonomske fakultete. Jaz sem bil od začetka pri tem. Bilo je čez 400 študentov iz celega sveta. 24., 25. junija smo se v Londonu udeležili 8. neposrednega dialoga županov z Evropsko komisijo župan v glavnih mestih Evropske unije. V Dublinu smo prevzeli na Velo-City konferenco za drugo leto. Na svetovnem srečanju kolesarske zveze, bil je prof. Koželj, ki je imel predavanje. In pa 28.6. smo v Londonu prejeli dve mednarodni priznanji. Prvo nagrado za certifikat LGBT prijazno za najboljšo enakost s prijazno iniciativo. Sem čaku, da bo ploskala Ana ne. In pa za kakovost življenja ne, kjer smo si skupaj s Prago delili prvo mesto - podjetju prijazno mesto. Gostili smo delegacijo Zveze hrvaških društev. Dijake Gimnazije Jožeta Plečnika. Udeležujem se dogodka World Design Talks, delegacijo Evropske vesoljske agencije. Kulturno umetniško društvo celo iz moje vasi, s tem, da spanje in hrano sem jaz plaču. In člane parlamentarne delegacije Črne gore.

Mestni svet: 5.6. je ustavno sodišče glede pritožbe Viljama Kovačiča odločilo v treh točkah. Prvič sodbo upravnega sodišča o delu, ki nanaša na volitve za člana mestnega sveta in se ta zadeva v tem delu vrne v Upravno sodišče v novo odločanje s priporočilom, da se opravi javna razprava. Pritožba o delu, ki se nanaša na volitve župana je sodišče zavrglo z 8/1. Eden je bil za to, da se župana kar zamenja na ustavnem sodišču. In tretjič pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakon o lokalnih volitvah pa je zavrnilo. S tem sem jaz tudi zaključil to točko.

AD 4. KADROVSKE ZADEVE

Prejeli ste gradivo. Prosim gospoda Čerina, da poda uvodno obrazložitev.

Hvala za besedo gospod župan. Drage kolegice in spoštovani kolegi. Komisija vam predlaga predpočitniški 1 sklep in 1 mnenje. Hvala.

Prvič je Predlog Sklepa o prenehanju mandata in imenovanju nadomestnega predstavnika MOL-a v Svet Osnovne šole Bičevje. Razprava prosim. Ni razprave. Ugotavljam navzočnost po celotni točki. Lepo prosim. Rezultat navzočnosti: 30.

Glasujemo O PREDLOGU: Mojci Sojar preneha mandat članice sveta Osnovne šole Bičevje. V Svet Osnovne šole Bičevje se za predstavnika MOL-a imenuje Matej Keber. Mandat imenovanega je vezan na mandat sveta šole.

Prosim za vaš glas.

37 ZA

0 PROTI.

In drugič: Predlog Mnenja h kandidaturi za ravnatelja oziroma ravnateljico Osnovne šole Miška Kranjca. Razprava prosim. Ni razprave.

Glasovanje poteka O PREDLOGU SKLEPA: Aleksandru Gubetu, Tadeju Šemetu in Vesni Žnidar Kadunc se da pozitivno mnenje h kandidaturi za ravnatelja oziroma ravnateljico Osnovne šole Miška Kranjca. Ravnatelj obstoječi odhaja v pokoj.

Lepo prosim za vaš glas.

36 ZA

0 PROTI.

Hvala, tudi to je sprejeto.

Gremo na točko 5.

AD 5. PREDLOG SKLEPA O SOGLASJU K DOLOČITVI DELA PLAČE ZA DELOVNO USPEŠNOST DIREKTORICE JAVNEGA ZAVODA MLADI ZMAJI ZA LETO 2018 IZ NASLOVA PRODAJE BLAGA IN STORITEV NA TRGU

Gradivo ste prejeli. Prejeti ste poročilo pristojnega odbora. Prosim gospo Demšič za uvodno obrazložitev.

I. Mojci SOJAR preneha mandat članice Sveta Osnovne šole Bičevje. II. V Svet Osnovne šole Bičevje se za predstavnika Mestne občine Ljubljana imenuje: Matej KEBER. Mandat imenovanega je vezan na mandat sveta šole.
Aleksandru GUBETU, Tadeju ŠEMETU in Vesni ŽNIDAR KADUNC se da pozitivno mnenje h kandidaturi za ravnatelja oziroma ravnateljico Osnovne šole Miška Kranjca.
Mateja Demšič

Dober dan spoštovani župan, podžupani in podžupanja. Spoštovane mestne svetnice in svetniki. Javni zavod Mladi zmaji je 9. 5. posredoval vlogo za izdajo soglasja k izplačilu dela plače za delovno uspešnost iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu za direktorico za leto 2018 z vsemi prilogami, ki izkazujejo izpolnjevanje pogojev za izplačilo. Svet javnega zavoda je prav tako ugotovil, da direktorica za leto 2018 izpolnjuje vsa predpisana merila in kriterije za izplačilo. V skladu z veljavno zakonodajo so sredstva predvidena v finančnem načrtu javnega zavoda za leto 2019 in bodo izplačana v enkratnem znesku po potrditvi na mestnem svetu. Samo izplačilo za proračun MOL finančnih posledic nima. Hvala lepa.